118 магистър-фармацевти с дипломи от МУ-Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:48, 31.03.2022

На тържествена промоция Фармацевтичният факултет на Медицински университет – Пловдив връчи дипломите на 118 магистри по фармация. Официални гости на тържеството бяха представители на академичното и деканското ръководство. 

Това е първото присъствено дипломиране във висшето училище от две години насам. През 2020 и 2021 г. церемониите се провеждаха онлайн заради противоепидемичните мерки. 

Във Випуск 2022, 14-ия випуск на Фармацевтичния факултет, в продължение на пет години, се обучаваха 100 български студенти и 18 чуждестранни: 13 от Гърция, трима от Турция и по един от Украйна и Молдова. От всички тях девет завършват с отличен успех от следването и от държавните изпити.  

„Днес е денят, в който виждате реализирането на една своя мечта – получаването на диплома за магистър по фармация, която Ви дава правото да упражнявате професията, която сте желали и за която сте мечтали“. С тези думи деканът на Фармацевтичния факултет проф. Пламен Загорчев приветства дипломантите.  

„Благодаря Ви за това, че избрахте да бъдете студенти в МУ-Пловдив; за това, че пет години упорито се усъвършенствахте в избраната специалност, и за това, че все така отговорно и всеотдайно учихте в пандемичната среда на COVID-19. Носителят на „Пулицър“ и на Нобелова награда за литература през 2016 г. Боб Дилан казва: „Успех е възможността да се събудиш сутрин и да заспиш вечер, като в интервала между тези две събития правиш това, което наистина харесваш.“ По дефиниция имате всички основания да бъдете успешни хора“, увери завършващите проф. Загорчев. 

Ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева се обърна към дипломантите с думите:

„Преди пет години Вие постъпихте в МУ-Пловдив, в избраната от Вас специалност. Спомням си какви бяхте тогава – любопитни към науката, запалени по това да станете фармацевти и да помагате на хората. И днес се радвам да ви видя зрели, подготвени, решителни. Радвам се да ви видя като мои колеги. Досега всички Вие инвестирахте много време, сили и енергия, но успяхте да осъществите мечтата си!“. 

Проф. Мурджева подчерта, че бързото развитие на медицинската наука и практика е предпоставка за неспирно увеличаващия се поток от нови лекарства, затова фармацевтите трябва непрекъснато да трупат знания. В заключение тя пожела на завършващите да бъдат знаещи, търсещи и посветени на професията си. 

Промоторът на 14-ия випуск проф. Марияна Аргирова, дългогодишен преподавател от Катедрата по химични науки, приветства дипломиращите се фармацевти с признанието: „Обучението беше по-лекият етап от живота Ви. Предстои по-тежката част – да се реализирате. Натрупаният опит ще Ви помогне да се справите с всички предизвикателства в професията и личния си живот. И помнете, че ние, Вашите преподаватели, винаги ще Ви помагаме.“. 

Към дипломантите се обърна и главният секретар на Районната колегия на Българския фармацевтичен съюз – маг.-фарм. Даниел Аргилашки. Той пожела успех в професионалното развитие на всички и обяви, че наградата на Съюза за отличниците на випуска е безплатно членство през първата година и без встъпителен членски внос. 

Най-добри пожелания към завършващите отправи и председателят на Студентски съвет в МУ-Пловдив – Ерай Шакир. 

Дипломите на отличниците бяха връчени от проф. д-р Мариана Мурджева. Останалите завършващи получиха своите дипломи от декана и промотора. 

Първата по успех от випуска – магистър-фармацевт Марина Лазарова, произнесе словото от името на дипломантите. Вторият по успех – магистър-фармацевт Стоян Жейнов, водеше полагането на Тържествената клетва. 

Промоцията завърши със снимки с любими преподаватели и близки, с усмивки и с надежди за добър старт. 

Специалността „Фармация” в МУ-Пловдив се наложи като една от най-привлекателните. Високото качество на преподаване и подобрената образователна и научна инфраструктура на факултета обуславят непрекъснато засилващия се интерес към фармацията и гарантират добрата бъдеща реализация.