Галерия „Капана” събра изключителното изкуство на Георги Баев

  • от PlovdivTime
  • 11:54, 10.06.2022

 

"Ние не си даваме Георги Баев на всеки, но Пловдив ни спечели", каза заместник-кметът на Бургас по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, която заедно с колегата си - заместник-кмета на Пловдив по култура, археология и туризъм Пламен Панов, откриха впечатляваща изложба на един от най-добрите български художници - бургазлията Георги Баев (1924 - 2007).

„Тази изложба в галерия „Капана“ е може би най-пълното представяне на Баев”, подчерта при откриването директорът на Градската художествена галерия  Красимир Линков. В нея са представени 63 творби – живопис и графика от най-ранните му рисунки от 1957 г. до неговите зрели живописни платна от 80-те години на 20. в.

„Георги Баев заедно с пловдивски и няколко други художници от това поколение имаха доблестта и самочувствието да надхвърлят разрешеното в изкуството от тогавашната власт и с решителни крачки дадоха посоката на българското изкуство, в която то исе развива и днес“, обобщи Линков.

За големия живописец, известен и с непокорния си дух, говори и Георги Динев - директор на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски".  И въпреки че повечето картини са нейните фондове, Динев призна, че като ги вижда подредени по нов начин в прекрасното пространство на „Капана“, придобива различна представа за художника.

 „Когато влязох в залата днес, тя сияеше“, подчерта в словото си и заместник-кметът на Бургас Диана Саватева.  

Изложбата е стъпка от реализацията на подписаното двустранно споразумение за партньорство в сферата на културата и туризма между Пловдив и Бургас. В хода на изпъленението му в Културен център „Морско казино“ в Бургас в момента гостуват с изложби две пловдивски институции: Градска художестевна галерия-Пловдив с френски гравюри от своя фонд и Регионалният историчеки музей с фотоизложба за Първото българско изложение (1892).

На взаимодействието между Пловдив и Бургас като градове, изповядващи общи ценности, акцентира пловдивският заместник-кмет Пламен Панов. Той посочи, че след това силно начало с гостуващите изложби предстоят още много интересни прояви в двете общини, защото: „Усещането за море и усещането за културно наследство – ще се миксират така, че да се изживяват както от гражданите на двата града, така и от туристити, които ги посещават.“