Древните градове и традиции на Палестина показва изложба

  • от PlovdivTime
  • 17:22, 04.05.2022

Във фоайето на втория етаж в  Дома на културата "Борис Христов" миналата вечер се състоя официалното откриване на гостуващата изложба "Палестина - Светата Земя". Експозицията включва фотопана със снимки и текстове, представящи древните градове и духовни светилища на Палестина, културно-историческото наследство и традиции, съхранили и до днес красотата и мистиката на библейските земи, сред които скални манастири, римски форуми, религиозни светини и природни феномени. Във фоайето са покани и четири красиви, традиционни женски носии.

Изложбата бе открита от извънредния и пълномощен посланик на Държавата Палестина в Република България и доайен на Дипломатическия корпус у нас - Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Сред гостите на събитието бяха Областният управител на област Пловдив Йордан Иванов, ректорът на АУ – проф. д-р Христина Янчева, директорът на Регионалния исторически музей – доц. д-р Стефан Шивачев, проф. д-р Пенка Стефанова -началник на клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив, Веселина Стоянова – заместник-кмет на район Тракия и Женя Петкова - секретар на района, представители на Пловдивската Света митрополия и районното мюфтийство, на посолството и граждани.

Днешният ден е посветен на приятелството ни с Държавата Палестина. Тази изложба представя бита, културно-историческото наследство и традициите на древните земи. Смисълът на тази изложба  в Пловдив е свързан и с това, че Европейската столица на културата е не просто град на културата, а посланик. А смисълът на културната дипломация е именно в развитието на културен диалог, взаимното разбирателство и опознаването на другия. Вярвам, че гостите днес и в следващите дни ще оценят, че Палестина е една много добра туристическа дестинация. На добър час на изложбата!“, каза в приветствието си на откриването заместник-кметът Пламен Панов.

По време на срещите си днес споделих идеята си за побратимяване на Пловдив и Хеброн – един от най-старите и непрекъснато обитавани градове на света и се надявам много скоро да има резултат. Културата най-бързо стига до обикновения човек. Размяната на култури обединява народите. Днес представяме и народни облекла и ще забележите колко голяма е приликата с българските народни носии. Показваме бита, традициите и културно-историческото наследство и най-важното – свещените места на Палестина. Надявам се, че ще прекарате добре тук на изложбата, че ще ги оцените и се надявам един ден да посетите Палестина. Знаете, че Божи гроб е едно от най-привлекателните места за религиозен туризъм. Използвам случая да ви честитя празника Великден и да ви пожелая здраве и късмет в живота“, каза Н.Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух.

След откриването, Негово превъзходителство лично разведе гостите, разказвайки увлекателно по фотографиите в изложбата. Представянето на експозицията "Палестина - Светата Земя" в Пловдив се организира от Посолството на Държавата Палестина в София и се осъществява с любезното домакинство на община Пловдив. Тя ще остане в Дома на културата до 9 май, включително.