Високо в Родопите: 600 стъпала водят към връх „Свобода“ и тракийско светилище

  • от Олга Даскалова
  • 15:55, 11.09.2021

600 стъпала водят към един от най-красивите родопски върхове „Свобода“. Разходката е приятна, не изисква никаква туристическа подготовка и е чудесен вариант за уикенд преживяване. Дестинацията се намира в района на Лъки.

Посоката, която трябва да поемете е към село Манастир, което е на 70 км от Пловдив. Малко преди селото трябва да отбиете към Давидково, като 7 км след това ще стигнете до остър десен завой, където отново трябва да отбиете.

Съвсем близо до главния път ще видите и голям паркинг, на който да оставите автомобила си. Следва и изкачването на въпросните 600 стъпала. След всеки 100 може да отдъхнете на дървени беседки, които са изградени по пътя.

Върхът е на 1943 метра надморска височина и разкрива невероятна 360 градусова панорама към Родопите. Според местните при ясно време може да бъде видяно и Бяло море.

Върхът е свято място за християни и мюсюлмани, като има и тракийско светилище. Едно от имената му е Момчилов връх, тъй като се смята, че тук е погребан легендарният Момчил войвода, вярва се, че тук е лобното място и на турския герой Енихан баба.

Траките за изградили своете светилище в периода от XI-VIIпр. Хр. за почит на Дионисий, като затова разказва и Херодот.

Според местните разкази на самия връх се намирали грамадни побити камъни, вероятно служили за астрономически наблюдения, а от там и за предсказания. 

Легендите свързват върха и с Енихан баба –легендарен турски герой, затова има изградени и мюсюлманско теке. Енихан баба е бил убит на един съседен връх при което е бил обезглавен. Според легендата той взема главата си в ръце и така извървява пътя до върха, където главата промълвила: “тук ще ме погребете”.

На върха е поставена и паметна плоча на Момчил войвода.

До „Свобода“ има и туристически маршрут, който тръгва село Давидково. В края на селото се тръгва по чакълест път в северна посока, преминава се през махала Превала и се стига до равнинната и открита местност "Бъза". След около 2км. вдясно се намира голям разсадник за букови фиданки. От него на около 800м. над местността "Честока" маркировката напуска широкия път и поема на северозапад по било през гора. Пътеката пресича пътя и продължава през стара борова гора до местността "Ангелова каба", където има ловен дом. От там се тръгва на северозапад като след около 20 мин. пътеката свива вдясно и поема по билото. Хижа "Свобода" е разположена в седловината южно от връх "Свобода".