Вино, уиски или коктейли? В Пловдив има от всичко

  • от Карина Тонева
  • 19:33, 04.01.2019
Нощният живот в Пловдив е също толкова пъстроцветен като флагчетата над улиците в Капана. Многобройните заведения предлагат голямо разнообразие от храна, напитки и музикални стилове, така че всеки да може да намери по нещо за себе си. Ако се чудите къде да изпитиете чаша от любимото си питие, предлагаме няколко интересни места, любими на пловдивчани и гости на града.
 
 
Вино
Любителите на тази древна напитка, която се произвежда в региона още от времето на траките, могат да се насладят на едно питие в специалната атмосфера на няколко вино бара под тепетата. Скрит в пресечките на Главната улица е Vino Сulture, където можете да опитате десетки видове от България и чужбина. В сърцето на Стария град пък е разположена енотека Винополис, където можете да се отпуснете в релаксиращата атмосфера и да научите повече за българските вина. Приятно място за чаша вино след работа е "Glass of wine" в Капана. Което  и място да изберете, със сигурност ще намерите идеалното по вкуса си вино. 
 
Уиски
Whiskey bar and library, който се намира на последния етаж на хотел Империал, беше домакин на първия Уиски Фест в Пловдив. Изборът му за такъв далеч не е случаен - заведението разполага с повече от 200 уискита, включително някои редки малцове и бутилки от лимитирани серии. А панорамата към града, камината и креслата Честърфийлд допринасят за цялостното преживяване на дегустацията. Друг вариант за опитване на бутиково уиски в по-неангажираща обстановка е бар Сандъкъ в Капана. В интериора ще намерите интересни дизайнерски решения - масите, бара и рафтовете са всъщност стари сандъци, а пепелниците - фарове на Зил. За вас остава единствено да изберете любимия вкус на кехлибарения еликсир.
 
 
Бира
Един от най-обичаните "храмове" на бирата в Пловдив е бар Котка и мишка в Капана. Набрал популярност заради българската и сръбска занаятчийска бира (Гларус, Бял щърк, Диво пиво), барът сервира и голямо разнообразие от белгийска, немса и чешка бира и така листата му надхвърля 100 различни вида пиво. В близост до него е Monkey House, който също е събирателна точка на любителите на бирата. Богат асортимент можете да намерите и в Beer Stop Pub на ул. Отец Паисий.
 
 
Абсент
Едно изключително място в Стария град е Аbsinthe house, единственият в България абсент бар, който предлага над 10 вида от скандалната напитка. Можете да наблюдавате ритуала, по който традиционно се поднася абсента на фона на музика от грамофонни плочи. Едно пълно арт преживяване в стил Ван Гог, Едгар Алан По и Оскар Уайлд - известни привърженици на абсента. Дори и никога да не сте опитвали напитката, струва си да го направите в тази приятна атмосфера. 
 
 
Коктейли
Много са заведенията в Пловдив, които сервират коктейли, но няколко от тях се отличават с богат асортимент и оригинални рецепти: Каса де Куба, Бачи, Ескада, Екстрийм, Авеню, Ескейп и др. В повечето от тях можете да изберете своя цветен алкохолен микс, на който да се насладите на фона на модерна музика и интериор. Няма да останете гладни, защото повечето имат кухня или най-малкото, студена кухня.