В района на Пловдив: Китна екопътека, водопад и мед на корем

  • от PlovdivTime
  • 17:24, 18.04.2021

Открийте красотата на природата, и то само на 15 км от територията на град Пловдив. Сигурно доста от вас са чували за Устина и забележителностите, които крие това родопско селце. 

Мястото е изключително подходящо за приятна и здравословна разходка през уикенда и със сигурност ще ви даде енергиен заряд за поне седмица напред, пише TrafficNews.

Забележителен водопад, пчелин и красивият параклис "Свети Георги" са само част от спирките, на които ще се отбиете, преминавайки по планинската и китна екопътека. 

В местността има обособени места за отдих и огън, а пролетта е перфектното време, в което да си организирате така жадувания пикник насред природата. 

Предвид популярността на Устинския водопад сред туристите, твърде е възможно вече да сте го посещавали, особено, ако сте от Пловдив или района, но никога няма да сгрешите, ако го направите отново, за да посъберете поредна доза вдъхновение.

Изxoднa тoчĸa зa пътeĸaтa ĸъм вoдoпaдa и пapaĸлиca e гopнaтa чacт нa ceлo Уcтинa, мaлĸo плoщaдчe c чeшмa, ĸoeтo ce пaдa oтдяcнo нa пpeминaвaщaтa пpeз ceлoтo мaлĸa peĸa. Moжe дa пoпитaтe мecтнитe житeли, ĸoитo щe ви насочат на къде да поемете без проблем.  Oт тoвa мяcтo дo пapaĸлиca и вoдoпaдa щe cтигнeтe зa 20-25 минyти пo oбocoбeнa пътeĸa.

Маршрутът е подходящ и за малки и за големи, тъй като не е много стръмен, а пътят е сравнително широк и по него се върви бързо и лесно. 

Все пак, бъдете бдителни и поглеждайте в краката си, тъй като може да срещнете змии и дори вероятността от ухапване да е минимална, достатъчно е да ви стреснат.  

Пловдивчани споделят, че през изминалата седмица са посетили Устинския водопад и са има близка среща с Пепелянка. Този вид змия е отровна и има рогче. На цвят е пепелява и затова името й е пепелянка. Среща се по скали, поляни и сред храсти. В случая тази приятелка се била изтегнала на камък...

Устинският водопад е маловоден, но водите му падат от сравнително високо – повече от 15 метра. Ето защо подходящо време за посещение е пролетта след топенето на снеговете или след продължителни и обилни валежи.

В района на водопада, човек може лесно да се изкачи по една неголяма скала и да почувства свежестта и хладината на пръските му съвсем отблизо. 

На 5 минути път, малко по-нагоре по пътеката, се намира и още една забележителност - малкият параклис "Свети Георги". В близост до него се открива и страхотна панорамна гледка към село Устина. Той е разположен на височина от около 420 м.н.в. и отстои на 60 минути от село Устина и минаващата до него река Въча.

Преминавайки по екопътеката ще видите и Пчелин "Водопада", основан преди няколко години. Място, което ви предлага възможност за доза сладост, а ако сте любители на вкусния и натурен мед, може да си купите бурканче за вкъщи. 

От диворастящият район на Родопите, богат на акация,липа и разнообразни билки и растения, пчелите сътворяват своята истинска, сладка, целебна и мощна магия, достигаща сигурна, с цялата си ефективност до всички опитали от нея.

Още забележителности:

След водопада може да посетите град Перущица. Има няколко места за посещения там. Едно от тях е историческият музей. Друга забележителност, при това много силна и въздействаща, е църквата Свети Архангел Михаил, пазеща спомен от трагично загиналите български мъже, жени и деца по време на Априлското въстание. До нея се намира и Дановото училище, където е учителствал Христо Данов.

На 20 минути южна посока от параклиса се извисява връх Кулата, който впечатлява със своята монолитна осанка. По тези места всеки гост може да се наслади на красивата гледка — на север е тракийското поле, а на юг — пределите на Върховръшкия дял, който е част от родопския дял Чернатица. От връх Кулата се вижда местността "Калето", където се намира и едноименната пещера.