Традиционният фест „Млада синя земя“ започва в Природонаучния музей

  • от PlovdivTime
  • 09:58, 16.04.2024

Фестивалът „Млада синя земя” ще даде поле на изява на деца и младежи от  5 до 18 години, които представят своите произведения и изпълнения в категории „Изобразително изкуство“, „Музика“ и „Танци“ на 22 април от 10.30 и 16 ч. Участниците ще са разделени на възрастови групи (до 10 години и над 10 години) и ще бъдат оценявани от специализирано жури в съответните области. Изпълненията в категориите „Музика“ и "Танци" ще се състоят във фоайето на музея на 22 април  между 10.30 и 16 ч.

Наградените творби на участващите в категория „Изобразително изкуство“ ще бъдат експонирани в сградата на музея по време на събитието, темата тази година е „Водата дава енергия“. Крайният срок за попълване на формулярите и оставяне на рисунки в музея е до 19 април, като трябва да са надписани с име, години на участника и телефонен номер.

Програма на фестивала: 

Ден 1: 20 април (събота) 2024 г.,  13-15 часа
Тема: Къщички за птици и хранилки
Къщичките за птици и хранилките представляват не само практично, но и естетично приложение в градината или на терасата. Те са предназначени за подпомагане на дивите птици, като им предоставят убежище, място за гнездене и храна, особено в зимния период, когато ресурсите могат да бъдат ограничени. В същото време, къщичките за птици и хранилките могат да бъдат използвани като декоративен елемент, който придава уют и красота на външното пространство.

Ден 2: 21 април (неделя) 2024 г., 10, 12 ч
Тема: Приключение в света на модата
Пригответе се за невероятно приключение в света на модата! В музея ще се проведе модно ревю, но този път няма да носим обикновени тоалети. Вместо това, ще заблестим с тоалети, изработени от рециклирани материали - хартия, кашони, найлонови торбички и др. 

Ден 3: 22 април (понеделник) ,  10 часа

Тема: Образователна игра „Търсене на съкровища“
Отвориш ли вратата мечката ще ти помаха, продължиш ли малко по напред, посреща те крилата феичка позната. Пеперудка се нарича и децата тя обича. Малко по-нататък те посреща, свиреп, крокодил от реката Нил, но не бой се ти, защото има кой да те спаси. На помощ идва в този час, царят обичан от всички, лъв се той нарича и към теб се е затичал. Разходката ни, като от книга, ако искаш да продължи, в нашето приключение се ти включи. 

Час: от 10 до 12 часа

Тема: Рециклиране и опазване на околната среда.

Беседа, съдържаща ползите от рециклирането, материалите, които могат да бъдат рециклирани и местата, подходящи за това;

Викторина за проверка на усвоените знания;

Игра, свързана с рециклиране на материали и отпадъци (разпределяне на различни материали в предназначените за това места - изображения на различни отпадъци, които трябва да бъдат поставени в правилния контейнер - ще предоставим кутия, със залепени на капака различни цветове контейнери и купичка с картинки на различни предмети; в зависимост от отпадъка, който бъде изтеглен от купичката, се поставя в предназначения за това контейнер.

Час: от 11 до 17 часа
Изложба „Оживялата изложба“ на Зелени балкани в зала „Ботаника“. Специалист от организацията ще ви запознае с интересни видове птици. С тази изложба отбелязваме 10 години от завръщането на белошипата ветрушка у нас! 

Часове: от 10:30 до 16:30 часа
Музикално-танцова програма на деца от пловдивски детски градини, училища и читалища. Ще се състои във фоайето на музея. 

Час: от 15:00 часа
Деветокласници от СУ „Любен Каравелов“ ще представят дигиталната изложба на експозицията на бозайниците и птиците чрез изработени от тях QR кодове и ще бъдат екскурзоводи в тези зали. 

Час: от 16 часа
Ученици от седми клас на СУ„ Любен Каравелов“ ще представят интердисциплинарен урок на тема „Билките в България“, заедно с изработени от тях хербарий и интерактивна карта в продължението Google earth в зала „Планетариум“.