С лифта над Сопот: Домашни изкушения в хижа „Добрила“ и покоряване на връх „Васил Левски“

  • от Олга Даскалова
  • 17:23, 04.07.2020

 

Разходката по билото на Стара планина може да ви звучи като нещо съвсем далечно, но всъщност е напълно достъпно и достижимо. Усещането не може да се сравни, а за да се опише трябва да се използват всички възможни банални изрази и то в едно изречение. За да избегнем всички тези, така да се каже, хвалебствия е нужно просто да ни се доверите и да го усетите сами. Днес ще ви „заведем“ на разходка до връх Васил Левски, или както го знаят повечето планинари - Амбарица.

Покоряването на Стара планина започва от Сопот, малко след градчето ще видите табела за лифта. Там ще ви очаква и паркинг, на който може да оставите автомобила си.

Пътуването с лифта е 22 минути и ще ви струва по 10 лева на възрастен в поска и 5 лева за деца от 7 до 12 години. Слизането е на междинната станция, тъй като продължението е в ремонт. Или поне такава е официалната версия (майстори, които го ремонтират не видяхме) От там се отправяте и към хижа Добрила. Води ви черен път, много табели и добра маркировка.

Стартът започва с доста голяма денивелация през местността Пресечен камък. След около 15-20 минути пътят става по-равен и преминаването е доста по-приятно.

Целият маршрут от междинната станция до върха е 6,2 км и отнема около 3 часа. Както казахме, обаче има доста изкачване, така че се подгответе да се поизморите.

По пътя ще видите и мемориалната плоча на дядо Яни, който е бил овчар, приютявал хайдути по времето на въстанията.

Табелата Централен балкан ще ви оповести и навлизането в националния парк.

Ходенето до Добрила отнема около час и половина. Хижата е доста поддържана и през уикенда гъмжи от туристи. Хижарите са наблегнали на домашни гозби и могат да ви впечатлят с овче мляко, сок от бъз, вкусни наденички и още куп изкушения.

От хижата маршрутите са много, ще видите най-различни табели, които да ви насочат за това къде може да отидете и колко време ще ви отнеме. Една от пътеките води до връх Васил Левски.

 

След кратко изкачване ще се озовете и на билото на Стара планина. И тук е трудно  да се загубите, тъй като има добра маркировка и пътеката сама ви води по маршрута.

Изкачването ще ви отнеме около час и половина, като зависи и колко време отделяте за снимки и почивка. Пейзажи за снимки определено има!

Изкачването на върха е  394 метра, като най-високата точка, а именно тази на връх Васил Левски, е 2170 м.

До 1942 година върхът е носил името Амбарица. Легендата разказва, че тук са били хамбарите на Крали Марко, и оттук и името. След това е преименуван на Апостола на свободата.

Дори и изкачването да ви вземе въздуха, не се отказвайте, защото си заслужава. От върха се вижда и Голям Купен и връх Ботев. Маршрутът е част от прехода „Ком-Емине“, така че може да се похвалите, че сте минали една малка част от него.

Ако са ви останали сили може да стигнете и до Голям Купен, което ще ви отнеме също около час и половина.

Връщането е доста по-лесно, особено ако се престрашите да се спуснете към низината с парапланер от междинната станция на лифта! Другият вариант пък е да поостанете в хижата...