Празничната програма за 3 март в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 08:27, 03.03.2023

С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от пловдивския митрополит Николай в 11 часа, тържествено честване  на Бунарджика в 12 ч., панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на опълченците на Централни гробища в 13.30 ч., в Пловдив ще бъде отбелязана 145-годишнината от Освобождението от османско владичество и Национален празник на България – 3 март.

Официалното слово ще бъде произнесено от Александър Секулов - поет, писател, журналист, драматург. Носител на националните литературни отличия „Академика“ (1988) и „Цветан Зангов“ (1985, 1986, 1987). Носител на Националната награда „Иван Николов“ през 1998 и  2004 година, на Награда „Пловдив“ в раздел „Художествена литература“ през 2004, 2016 и 2019, на националната награда „Христо Фотев“ за 2018. Трикратен носител на престижната театрална награда „Аскеер” за „Съвременна българска драматургия” през 2015, 2019 и 2022 година.  Водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България - Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя в 12 часа ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

През деня по повод празника, Община Пловдив организира два концерта с вход свободен за пловдивчани и гости на града. Концерт на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев и солисти от Арт войс център – Пловдив, с ръководител Румяна Иванова може да чуете в 12.30 ч. на пл. „Стефан Стамболов“. В 16.30 ч. на същото място започва празничен концерт на фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена заря проверка по повод Националния празник на Република България с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал-майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков.

Вижте програмата по часове:

11 ч., Катедрален храм “Св. Богородица
Молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай

12 ч., Паметник на руските освободители – Бунарджика
Тържествено отбелязване на 145-та годишнина от Освобождението на България и Национален празник на Република България; Официално слово - Александър Секулов , водещ – Христо Христов; Церемония по полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър

12.30 ч. Пл. „Стефан Стамболов“
Концерт на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев и солисти от Арт войс център – Пловдив, ръководител Румяна Иванова

13.30 ч., Паметник на опълченците – Траурен парк “Централен”
Панихида за загиналите български опълченци. Полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, военен духов оркестър

16.30 ч. Пл. „Стефан Стамболов“
Празничен концерт на ФА „Тракия“ Пловдив, гл. худ. ръководител проф. Даниела Дженева

18.30 ч., Пл. „Централен“
Тържествена проверка - заря по повод Националния празник на  Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив Официално слово генерал - майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия; Водещ – Петър Тосков