Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати

  • от PlovdivTime
  • 12:39, 24.05.2020

Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград е в готовност да посреща туристи. Обектът ще отвори врати на 5 юни по повод Световния ден на околната среда.

„Очакваме висока посещаемост през този сезон. Убеден съм, че загубите заради по-късното отваряне ще бъдат възстановени. Пещерата ще приема посетители при строго спазване на всички противоепидемични мерки и изисквания, съгласно заповедта от Министерството на здравеопазването. Очакваме и апелираме най-вече българските туристи да посетят „Добростански бисер“. През миналата година пещерата бе посетена от около 3500 туристи“, каза директорът на ОП "Туризъм" към община Асеновград Димитър Кирков.

Той посочи, че обектът отваря със закъснение от един месец в сравнение с предишната година заради създалата се епидемична обстановка и наложените ограничителни мерки. Обичайно обектът приема туристи ежегодно от 1 май до 1 октомври. Пещера "Добростански бисер" край Асеновград работи с посетители в петък, събота и неделя и на всички празници - от 9 до 18 ч. В делнични дни туристическият обект ще приема посетители само по предварителна заявка за групи, състоящи се от не по-малки от 15 души. Промяна в цените на входните такси няма да има.

Във връзка с епидемичната обстановка и разпорежданията от Министерството на здравеопазването, предстои да бъде определен ограничителен режим на посещение. В обекта наведнъж ще се пропускат допустим брой хора. Непосредствено преди отварянето за туристи, в пещерата и по пешеходния маршрут ще бъде извършена профилактика. Ще се почистят и маркират горските пътеки, достигащи до обекта. Ще се обновят указателните и насочващите табели.