Димитрис Папайоану открива тринадесетото издание на One dance week в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:00, 19.01.2021

След голямата пауза, причинена от пандемият, изкуството започва да набира инерция. Новият спектакъл Transverse Orientation на великия Димитрис Папайоану открива тринадесетото издание на One dance week в Пловдив. Събитието ще се проведе между 13-16 май 2021 година в Дом на културата „Борис Христов”. 

Българската публика ще е сред първите в света, които ще имат възможността да се докоснат до новото произведение на един от най-успешните и значими световни артисти в областта на съвременния танц. Световноизвестният хореограф се завръща в града под тепетата с една от най-грандиозните продукции в историята на танца. След световния успех на Великият укротител, който обиколи всички континенти и гостува на One dance week 2018, звездата на международната танцова сцена Димитрис Папайоану създава ново мащабно произведение. 

Папайоану не е сам в начинанието си. Освен на него, публиката ще има възможността да се наслади на компанията на известния френски мултидисциплинарен артист Оливие Дюбоа, новата икона на италианската танцова сцена Силвия Грибауди, а като част от Фокус Гърция ще видят едни от най-интересните представители на новото поколение гръцки хореографи - ученикът на Папайоану – Христос Пападопулос, Катерина Андреу и Александрос Вардаксоглу / Дафин Антониаду.

За първи път в новата ни история българска културна организация подкрепя артист от световна величина в сферата на съвременните изпълнителски изкуства. One dance week има честта да постави името на България в престижния списък на копродуцентите на мащабния проект.

Сред тях са театъра на фондация Онасис в Атина, легендарните Sadler’s Wells Theatre в Лондон, Théâtre de la Ville в Париж, биеналето за танц в Лион, театърът в Неапол, Grec Festival в Барселона, Théâtre du Châtelet в Париж, Torinodanza и други.

 

Кой е Димитрис Папайоану?

Роден в Атина през 1964 г., Димитрис Папайоану е един от ветераните на гръцкия театрален авангард и един от най-знаковите и актуални световни хореографи. Безапелационно най-успешният артист от съвременната сцена на Балканите, Папайоану е автор на десетки спектакли и носител на редица отличия. Творчески директор е на впечатляващите церемонии по откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2014 г., на първите Европейски игри в Баку през 2015 г., а през 2018 година Папайоану става и първият хореограф, създал спектакъл за трупата на легендарната Пина Бауш във Вутерпал. Безкомпромисната му естетика е до голяма степен вдъхновена от древногръцката митология и някои от най-известните й символи, митове и произведения на изкуството. Папайоану вижда сцената през перспективата на художник, а телата - като инструмент за предаване на послания и емоции.

Димитрис Папайоану е най-вълнуващият хореограф на международната театрална и танцова сцена. Днес той е един от най-търсените артисти, а името му е, може би, най-разпознаваемото сред почитателите на съвременните изпълнителски изкуства. 

*Спектакълът е подхдящ за лица над 18-годишна възраст.

снимка - Julian Mommert