Неземната красота на Източните Родопи в рекламен клип на Министерството на туризма

  • от PlovdivTime
  • 18:30, 26.08.2020

Неземната красота на Източните Родопи е представена в рекламен клип на Министерство на туризма. Във видеото са представени каньонът и поречието на река Арда - едно от най-живописните места у нас, което започва да набира популярност в последните две години.

Клипът е сред първите три, направени съвместно с представители на Асоциацията на екскурзоводите в България. Целта е да се популяризират малко познати места в България. Вторият клип е посветен на Ротондата „Св. Георги“ в София. Покрай нея всекидневно преминават стотици жители и гости на столицата, но малцина са влизали в нея, за да видят петте пласта стенописи. Ротондата е смятана за най-старата запазена сграда в София, която е построена в началото на IV век. Третият клип от тази поредица е посветен на една малко известна гробница до хасковското село Александрово. Размерът й е впечатляващ, а стенописите в нея са добре запазени. В непосредствена близост до нея е Музеят на тракийското изкуство, в който се съхранява едно от първото обработено злато в света.

Инициативата за популяризиране на малко известни местности и туристически обекти е в изпълнение на поетия от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова ангажимент към екскурзоводите по време на работна среща с тях в края на месец юли. Целта е да се насърчи работата и търсенето на местните екскурзоводи, които представляват една от най-тежко засегнатите професии в сектора заради пандемията от COVID-19.

„Чрез клиповете с тяхно участие ще запознаем туристите с това, което би допринесъл един добър екскурзовод за пълноценното им преживяване. Ще покажем лицата на тези, които знаят и пазят нашата история, традиции и забележителности”, обясняват от министерството.

Кампанията включва заснемането на 20 видеа, представящи по-малко известни дестинации и културно-исторически паметници у нас, но с голям потенциал за развитие. В клиповете екскурзоводи разказват любопитни факти за места и забележителности, които са с ниска посещаемост от българските и чуждестранните туристи.

„С тази кампания ще бъде създадена една интригуваща поредица, която да е интересна и сама по себе си. Във времето тя може да се допълва с още епизоди от различни локации и в различните сезони. Обектите са заснети по професионален и красив начин. По този начин се цели да бъде подсилен образът на България като великолепно място, изпълнено с много места за пътешествия. Обектите и местата за заснемане са избирани в тясна координация на екскурзоводската гилдия”, допълват от Министерство на туризма.

Общата стойност на целия проект е 29 940 лв.

Видеата можете да гледате на:

Източните Родопи - каньонът и поречието на река Арда

https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/videogaleriya/iztochnite-...

Ротондата „Св. Георги“ в София

https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/videogaleriya/rotondata-s...

Александровска гробница

https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/videogaleriya/aleksandrov..