На разходка в родопския град Неделино: красиви екопътеки, гледки и минерални извори

  • от PlovdivTime
  • 11:59, 20.08.2023

Лятото е към края си и е чудесна възможност да съчетаете почивката си както с море, така и с планина. Мястото, което днес ви представяме, е Неделино – градът на двугласа, разположен в подножието на Родопа планина и близо до гръцките плажове. Родопският град е най-известен със своя „Неделински двуглас” – специфично пеене на кварти и секунди, което не съществува никъде другаде.

Намира се на един час от ГКПП „Маказа” и е прекрасна възможност за хората да се разходят из прекрасните екопътеки, от които се виждат невероятни гледки на планината и града.

Влизайки в Неделино,всеки ще забележи красивите паркове и големия централен площад, които привличат вниманието на много туристи. В него има и няколко минерални извора, чиито градуси достигат до 30. Термалната вода е подходяща  за пиене и за лечение.

Градът е известен и с забележителността „Турчин мост”, чиято история е свързана с кървавото минало на предците. Мостът е символ за насилственото потурчване на българите в Родопите по времето на турско иго. Разположен е на 2-3 километра северозападно от центъра в града и само на около 500 метра от последните къщи. Турчин мост е част от екопътека, която води към пещерата „Годумова дупка”.

Избраният маршрут за разходка е туристическа пътека „Римски път”. Тръгва се от центъра на града, паркинга пред училище „Св. Св. Кирил и Методий”. Оттам се завива надясно в улицата до паркинга. Продължавате напред по пътя и се движите само направо, като може да се ориентирате с това, че вървите зад училището и футболното игрище.

Екопътеката започва малко по-късно, като навсякъде са поставени табели. Разхождате се само направо в продължение на около 10 минути, а след това ще забележите неасфалтиран път от дясно, по който тръгвате. По време на прехода впечатление ще ви направи красивата природа, звука на птичките и усещането за спокойствие.

Тръгвайки по черния път ще започнете да се изкачвате към по-високо и така ще имате възможност да видите и града от далеч. Ще се натъкнете на красиво спретнати градинки, дървета с ябълки и сливи.

 Навсякъде има и полянки, на които може да си направите пикник и да се насладите на прекрасната гледка. Не е нужна специална екипировка, а само удобни обувки и спортни дрехи.

В близост е и град Златоград, който крие в себе си редица културни и природни забележителности. Може да разгледате стария град и да пиете от известното им въртяно кафе на пясък.