На час от Пловдив - място, пропито с история и безкрайно море от панорамни гледки

  • от Невена Вранчева
  • 10:44, 17.01.2021

Омайната Родопа планина е наистина чудна не само през пролетта и лятото, но и през студените месеци. Учудващо, януари ни посрещна с доста приятно време, което предразполага да оползотворим свободните дни с разходка в близост до Пловдив, където все още няма обилен сняг и става за поход през уикенда.

Едно такова място е връх Милеви скали, които се намират само на около час от града на седемте тепета и предлагат омайна панорамна гледка и няколкочасова пешеходно – жп-ейна разходка в рида Алабак, с която да изгорим натрупаните по празниците калории, разказва TrafficNews.

За да стигнете до началото на маршрута от Пловдив трябва да поемете в посока Пазарджик. След като стигнете кръговото в града след моста трябва да поемете надясно, в посока Варвара. 

Варварски минерални бани се намират на пътя Септември-Велинград, на около 8 км южно от разклона при стария път за Пловдив. Ако пътувате с кола, има обширно място за паркиране вляво от пътя, срещу комплекса с минералния басейн. 

Там може да оставите автомобила си, след което да тръгнете по пътеката от другата страна на пътя, който води билото и върха.

Изминаването на маршрута отнема около 4 часа, най-ниската точка е на 370 м н.в., най-високата - 1593 метра.

Маркировката, която води до до връх Милеви скали е бяло-червено-бяла.Почти през цялото време се върви нагоре.

Най-стръмният участък е при минаването южно от връх Фенера (1460 м). Преходът може да се раздели на две части - до хижа “Равно боре” (1 час и 15 мин.) и от хижата до върха (още около 2 часа и половина). Връщането обратно отнема около 2 часа и половина. Вода можете да си налеете от външната чешма на хижата. 

На финалната точка от първата част на похода ще стигнете до малката уютна хижа Равно боре, за която на няколко места оповестяват малки табели, закачени на дърветата. Дали сте решили походът ви да бъде еднодневен или да нощувате в хижата - мястото предлага всичко необходимо. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 60 места с външни санитарни възли, умивални и бани.

Хижата е водоснабдена и електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и механа с камина. Хижарят се казва Георги Александров, а неговият баща навремето е бил уважаван певец.
Цените за нощувка в хижа Равно Боре са 8лв. на легло. По предварителна заявка може да се заяви конкретно меню за закуска, обяд и вечеря.

Сред гозбите, които задължително трябва да опитате е ароматната гъбена супа, запазена марка на домакините. 

За да стигнете до връх Милеви скали обаче ще ви трябват още сили и около 2 часа изкачване до финалната точка. Пътят за върха продължава вляво от хижата. За кратко маркировките стават няколко, за върха се продължава се по червената.

Откриват се красиви панорамни гледки, които ни карат да забравим за умората и да продължим напред, изпълнени с ентусиазъм. 

Наред с великолепен изглед към долината на река Чепинска неусетно достигаме връх Милеви скали, висок 1593 метра! 

Най-обзорния и скалист връх на рида Алабак, издига наглед непристъпните си склонове над ждрелото на река Чепинска. Вековни букови гори и диви долини обграждат този красив планински масив, а от него открива зашеметяваща гледка към Пирин и Рила и разбира се Родопа планина.

Край нас, в морето от родопски върхове, ясно различаваме Персенк, Баташки снежник, Голяма Сюткя и боровите гори на рида Алабак.

Върхът е известен със сражението от 4 септември 1944 г. между правителствените сили и партизанска бригада „Чепинец“ и партизански отряд „Ангел Кънчев“. В памет на загиналите партизани е издигнат паметник, а до него е разположена мемориална плоча с имената на загиналите. През 1968 г. местността е обявена за исторически паметник на културата с национално значение.

Красивите иглолистни гори северно от върха, вековните букови гори под тях, стръмните, скалисти южни склонове и чудесната панорама правят мястото привлекателно като цел за еднодневна разходка.