На час път от Пловдив: 5 от най-красивите водопади, които си струва да посетим

  • от PlovdivTime
  • 12:58, 09.05.2021

Летните температури и почивните дни ни подбуждат да се откъснем за малко от градската среда. Местенцата край Пловдив, където можем да прекараме малко време на спокойствие със семейството и приятелите си, не са никак малко. Дори и днес да предпочитате да се насладите на празнична трапеза, уикендът чука на вратата само след два дни. Време е да си изберем нова дестинация за покоряване, пише TrafficNews.

Предлагаме ви няколко водопада, недалеч от Пловдив, които задължително трябва да видите: 

Устинските водопади

Открийте красотата на природата само на 30 километра от Пловдив. Край село Устина можете да се насладите на приятна разходка по китна планинска екопътека, която ще ви отведе до водопад, пчелин и красивия параклис "Свети Георги". 

В местността има обособени места за отдих и огън, а пролетта е перфектното време, в което да си организирате така жадувания пикник насред природата. 

Предвид популярността на Устинския водопад сред туристите, твърде е възможно вече да сте го посещавали, особено, ако сте от Пловдив или района, но никога няма да сгрешите, ако го направите отново, за да посъберете поредна доза вдъхновение.

Изxoднa тoчĸa зa пътeĸaтa ĸъм вoдoпaдa и пapaĸлиca e гopнaтa чacт нa ceлo Уcтинa, мaлĸo плoщaдчe c чeшмa, ĸoeтo ce пaдa oтдяcнo нa пpeминaвaщaтa пpeз ceлoтo мaлĸa peĸa. Moжe дa пoпитaтe мecтнитe житeли, ĸoитo щe ви насочат на къде да поемете без проблем. Oт тoвa мяcтo дo пapaĸлиca и вoдoпaдa щe cтигнeтe зa 20-25 минyти пo oбocoбeнa пътeĸa.

Маршрутът е подходящ за хора от всякаква възраст, дори и да не сте в най-добрата си физическа форма. Пътеката не е особено стръмна, а преходът по нея е бърз и лесен. Нужно е обаче да бъдете внимателни, тъй като пловдивчани неведнъж са се натъквали на змии по пътеката. 

Самият водопад е маловоден, но водите му падат от сравнително високо – повече от 15 метра. Ето защо подходящо време за посещение е пролетта след топенето на снеговете или след продължителни и обилни валежи.

В района на водопада, човек може лесно да се изкачи по една неголяма скала и да почувства свежестта и хладината на пръските му съвсем отблизо. 

На 5 минути път, малко по-нагоре по пътеката, се намира и още една забележителност - малкият параклис "Свети Георги". В близост до него се открива и страхотна панорамна гледка към село Устина. Той е разположен на височина от около 420 м.н.в. и отстои на 60 минути от село Устина и минаващата до него река Въча.

Преминавайки по екопътеката ще видите и Пчелин "Водопада", основан преди няколко години. Място, което ви предлага възможност за доза сладост, а ако сте любители на вкусния и натурен мед, може да си купите бурканче за вкъщи. 

От диворастящият район на Родопите, богат на акация,липа и разнообразни билки и растения, пчелите сътворяват своята истинска, сладка, целебна и мощна магия, достигаща сигурна, с цялата си ефективност до всички опитали от нея.

Сопотският водопад

Намиращ се на около 60 километра от Пловдив, той също е подходящ за кратък преход. Началната точка е малко след Сопот.  Следвайте табелите за лифта, който се намира в дясно от главния път. Може да оставите автомобила си на паркинга на лифта и да се отправите към манастира „Свети Спас“, който е в непосредствена близост и намира в дясно от лифта.

Пътеката към водопада минава от лявата страна на манастира, а разходката ще ви отнеме около 30 минути в посока. Има поставени табели, пътеката е добре отъпкана, така че не се притеснявайте, че ще се загубите или няма да намерите водопада. През цялото време се движите и покрай река Манастирска, което прави разходката още по-приятна.  Пътеката води и до хижа Добрила, но това ще ви отнеме повече от 3 часа и ще ви коства малко повече изкачване.  

Двете пътеки се разклоняват малко преди водопада, като тази за хижата тръгва нагоре. Към водопада има изградени мостчета и малък параклис.  Точно до водопада пък има беседка и барбекю, така че може и да поостанете и да се полюбувате на 15-метровия водопад.

На връщане може да разгледате и манастира, който е пропит с история. Не е ясно кога точно е основан, но за него се знае, че през 1828г. в игуменът Партений прави препис на „История Славянобългарска“. На 7 декември 1858 г. в Васил Левски става монах Игнатий. През 1875 г. Тодор Каблешков заклева членовете на възобновения Сопотски революционен комитет.

Манастирът е опустошен през кървавите юлски събития в Сопот през 1877 г. Две години по-късно е възстановен и добива сегашния си вид.

Сопотският манастир Св. Спас е място, на което се развиват няколко случки в романа „Под игото“ на Иван Вазов.

Водопад Свети дух

Красивата водна каскада е разположена съвсем близо до най-високото село на Балканите - Манастир. Разположен е на внушителните 1 500 метра надморска височина. 

Селото се намира на около 20 км след град Лъки. Основано е пред 1890 година върху останките на старо селище. В района е имало и срутен манастир, затова и първите жители са дали това име на селото.

За по-лесен ориентир попитайте някой местен за началната точка на екопътеката. До водопада водят три пътеки, така че която и да хванете няма да сбъркате. На разклона на едната от тях ще видите голяма табела, пейки и маса. Ако тръгнете по нея ще минете през Велковата воденица, няколко изградени кътчета за отдих и параклис „Свети Дух“. Веднага след него ще видите и стълби, които водят към водопада. По пътеката има и много местенца за отдих, а туристите имат възможност да посетят и други от многобройните параклиси в района - „Св. Василий Велики”, „Св. Неделя”, „Св. Илия”, „Св. Богородица”, „Св. Георги” и „Св. св. Кирил и Методий”. 

Височината на водопада е около 15 метра, а най-пълноводен е той в периода април-юни. Водопадът е обявен за природна забележителност през 1965г, а местността с площ 0,5 ха около него е защитена. 

Кадемлийското пръскало

Един от най-високите водопади в България се намира съвсем близо до град Калофер. Кадемлийското пръскало се извисява на 1500 м.н.в., а голямата му водна струя пада от 72 метра височина.
 
Водопадът е обявен е за природна забележителност през 1965 година, а най-хубавото е, че е лесно достъпен, красив и пълноводен през всички сезони от годината. Няма да сгрешите, ако го посетите именно сега, предвид проливните дъждове, които се изляха през изминалия месец юни. Освен това, научно доказано е, че водопадите имат благотворно въздействие върху човека.
 
Третото по височина пръскало у нас, което се нарежда непосредствено след „Райското пръскало” 124 м и Големия северен джемдемски водопад – 120 м, е разположено в масива Триглав в Централна Стара планина, в живописната местност Смесите.
 
Сливодолското падало
 
Сливодолското падало е най-високият водопад в Родопите (49 м). Целият маршрут ще ви отнеме не повече от 50 минути. Пътеката следва коритото на река Сливов дол и напук на името си по нея няма нито една слива. Маршрутът изобилства от указателни табелки, така че е невъзможно да се изгубите дори да ви се иска. Водата на водопада изглежда синкаво-зеленикава заради мъха по скалите и дълбочината на издълбаното от водата корито в скалите.
Разстояние от Пловдив - 33 км