Крем-карамел с щраусови яйца на час път от Пловдив

  • от Добринка Димова
  • 15:45, 29.08.2020

Женските щрауси са страхотни бижутери. Обичат лъскавите предмети, налитат на обици, пръстени, гривни. Причината – птиците са ужасно любопитни и, точно като свраки, си присвояват всичко светещо, криейки го … в корема си. Поради тази им склонност преди няколко века щраусите били най-преследваните животни в Южна Африка – колонизаторите ги убивали заради диамантите, които откривали в стомасите им, пише TrafficNews.

Това е само една от любопитните истории за гигантските птици, потомци на динозаврите, които можете да научите само на час път от Пловдив – във ферма край Павел баня. Тя се намира съвсем близо до Етнографски комплекс „Дамасцена” и Шипка и е прекрасен маршрут за почивния ден. Типичен представител на „бижутерите” в ранчото е Пипи - най-умният щраус там. Обича лъскави предмети, много е любопитна и добронамерена към досадните туристи. Снася 60 яйца на година, а крем-карамелът от тях е невероятен. Всъщност, десертът се е превърнал в специалитет на района и е задължително да го опитате.

Ето и още няколко любопитни факта за щраусите, които вероятно ще ви позабавляват:

– Окото на щрауса е по-голямо от мозъка му – с диаметър 5 см, малко по-голямо от топче за голф, окото на тази птица е най-голямото в животинското царство.

– Щраусите имат три клепача. Външният го използват само, докато спят. Много рядко обаче можеш да видиш истински заспал щраус. Стадото, когато легне, задължително има по двама – трима пазачи. Другите дремват дълбоко по 5-10 минути, след което се сменят. В литературата пише, че на нощ спят от 16 до 20 минути.

– Щраусът има цветно зрение. Различава добре цветовете. Нямат кокоша слепота! Вечерно време перфектно виждат, за разлика от кокошката.

– Най-големите яйца са щраусовите. Едно яйце се равнява на около 25-30 кокоши. От 1 яйце излизат от 8 до 13 омлета. Черупката е твърда, заради дебелината й от 1-1,5 мм. Едно яйце тежи от 1,500 до 1,800 грама.

– Жълтъкът на щраусовото яйце има свойствата на виагра – Египетската царица Клеопатра е  поддържала сексуалната мощ на своите любовници, като им е приготвяла всяка вечер омлет от щраусови яйца и им го сервирала в леглото по време на любовната игра.

– Красотата на Клеопатра се дължи на кремове, направени от щраусова мас. Щраусовата мас е ценна с това, че съдържа мастни киселини, които помагат за растежа на кожата. Подходяща е за родилки, става и за суха кожа, напукани пети… Това е единствената мас, която не запушва порите на кожата.

– Един голям мъжки щраус достига до 3 м дължина, тежи около 150 кг. и може да тича със скорост 70 – 80 км в час. Така се спасява от естествените си врагове. Ако не може да избяга, ляга на земята и се преструва на умрял.

– Щраусите крият главите си в пясъка, не защото си мислят, че опасността ще ги подмине, а за да търсят влажен пясък.  Щраусите, които живеят в полупустинните местности на север и на юг от Сахара, заравят главите си заради влажния пясък, който поглъщат, за да утолят жаждата си. Бедуините прекрасно знаят това. Те внимателно следят къде щраусите заравят главите си и започват да копаят там, за да достигнат до водна жила, която се намира под напечения от слънцето пясък.

– Щраусите са от малкото животни, които правят секс за удоволствие, а не за размножаване. Мъжкият има невероятна потентност. Щраусът е полигамен.

– Щраусът по време на секс танцува. Той може с часове да ухажва женската. Пада на колене, извива шията си наляво и надясно, върти в унес главата си, притворил очи, разперва крилете си и тогава може да се види цялата му красота. А женските обикалят около него в захлас.

– Щраусите са неми, те издават звуци много рядко, това се наблюдава по време на любовната игра. Говорят си чрез перата, вдигне ли мъжкият крилата си нагоре, означава, че има опасност.

– Щраусите са преки потомци на динозаврите и по-специално на летящия динозавър, известен под името птеродактил.  Установено, че съществуват в този си вид вече седем милиона години.