Къде да отидем във вторник в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 08:38, 11.01.2022

Едноактната опера в две сцени "Моцарт и Салиери" от Николай Римски–Корсаков по едноименната драма от Александър пушкин представя днес в 19 часа на сцената на Дома на културата "Борис Христов" трупата на Пловдивската опера.

"Притча за мекото и твърдото, за homo ludens и сухата разумност, за интуицията и логиката, за носещия Любов и онзи, който не я допуска в себе си. Тук Моцарт и Салиери са не просто две личности, а две същности/аспекта, живеещи в човека. Освен антагонизма между тях има и силна взаимовръзка - едната същност търси бащина подкрепа в другата, а втората осмисля съществуването си чрез първата. Унищожаването и поглъщането на едната от другата води до крах на Личността", казва за спектакъла режисьорът Елена Стоянова.

Музикален ръководител и на рояла е Драгомир Йосифов, сценография и костюми – Кристиан Леков, асистент-художник - Мария Василева.

Солисти са Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Михаил Пулиев, Благовеста Костадинова, Борис Кучков, музика - Ива Ананиева, Цветанка Ангелова, Георги Деведжиев, Васил Игов, балет - Мария Лишева, Иванка Узунова