Къде да отидем в сряда в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 08:44, 10.01.2024

Пловдивският театър влиза в новата 2024 г. с първо представление - "Лебедът" от Елизабет Иглоф на 10 януари от 19 ч. Представлението е завръщане на преводача и режисьор Петър Батаклиев. Сценографията е дело на Петьо Начев. Консулант по костюмите е Анета Зомбори, а музиката е дело на Явор Карагатлиев. Хореограф е Калоян Иванов. Ролите изпълняват Патриция Пъндева, Спартак Панталеев и Тодор Дърлянов.

"Лебедът" от Елизабет Иглоф е пиеса за смъртоносния баланс върху въжето, опънато между реалното и нереалното. За превръщането на страха в любов и на любовта – в страх. За огъня на съня, който превръща ежедневието в пепел. Героите в този хипнотичен сюжет дават възможност на актьорите да покажат дълбинни актьорски умения, да се получи история, в която звъни опасната утопия желаното да бъде прието за действително. Спектакълът е успешно завръщане на режисьора Петър Батаклиев на родна сцена след години работа в Канада.

Режисьорът Петър Батаклиев завършва "Актьорско майсторство" във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на Николай Люцканов. Играе в Разградския, Шуменския и Пловдивския театър. През 1989 г. емигрира в Канада, където работи активно като актьор и режисьор. Носител е на най-високата награда на канадската критика "Revelation" за спектакъла "В очакване на Годо". Преподавател е в Театралната академия в Монреал.