Къде да отидем в сряда в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 08:39, 05.05.2021

Фондация „Аракс“ – Пловдив кани на първото от поредицата културни събития в рамките на Четвърти международен фестивал „Здравей, Армения“ – фотоизложбата „Арцах – изгубен в мира“ на израелския фотограф Гилад Саде. Откриването е на 5 май от 19 часа в Цар Симеоновата градина, до фонтана на Деметра.

Гилад Саде е странстващ фотограф документалист и кинематограф, израстнал на Западния бряг, една от областите с най-голямо насилие в израелско-палестинския конфликт. Интересът му към фотографията е от 2007 г., когато започва да документира своя опит като член на екстремисткото Хилтоп младежко движение. Сложностите в израелско-палестинския конфликт, които той преживява, променят светогледа му. Освободен от илюзии, напуска движението и страната си.

Гилад се фокусира върху повдигане на човешката осъзнатост и права по целия свят. Документирал е живота в Израел и Палестина, пост комунистическо Косово, Нагорни Карабах, Приднестровието, Абхазия, Босна Херцеговина, Република Сръбска, Албания, Украйна, Румъния, Сърбия.