Къде да отидем в Пловдив в деня на виното и любовта

  • от PlovdivTime
  • 09:55, 14.02.2024

На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да чества: църковният празник за успението на св. Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Трифон Зарезан, отбелязван като Ден на лозаря, и празникът на св. Валентин. Романтичната традиция за св. Валентин датира от няколко века и е следвана от милиони, независимо от религията и културата им.

Празниците са любовта и виното можем да посрещнем с разнообразни забавление – алтернатива на ресторантите или пък да ги съчетаем с тях. Ето какво можете да видите и преживеете в Пловдив днес:

10 ч., Парк „Ружа”
Празник  по случай Трифон Зарезан с участието на представителния ансамбъл "Марица" към СУ "Св. св. Кирил и Методий" и студио "Музикална вълна". Ще имате възможност да отпиете глътка от божествената напитка, да усетите свежестта на бялото вино, плътността на червеното, плодовия аромат на розето. Ще чуете от първо лице и вълнуващ разказ за неговия път – от лозето, през бъчвата, до потребителя.

12 ч., Исторически музей, Зала „Съединение”
Откриване на временна изложба със заглавие „Любов в пощенски плик”. РИМ - Пловдив притежава богата колекция от картички и писма на известни и не толкова известни личности от минали времена. Пазени във фондовете на музея, те напомнят за света преди удобствата и бързината на електронните съобщения днес. Акцент в изложбата „Любов в пощенски плик” ще бъде част от кореспонденцията между Найден Геров и неговата избраница Мария. С откриването на изложбата, РИМ – Пловдив ще представи и новите експозиционни витрини и резултата от редица ремонтни дейности, извършени по проекта на община Пловдив BGCULTURE-1.001-0016 „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. Входът е свободен.

 17 ч., Галерия „Готи”
Откриване на  фотоизложба „Градски импресии” на Румен Каравълев. Каравълев е автор, който харесва и търси нестандартното във всичките му проявления. Като човек, роден и работещ в Пловдив, мирогледът му е на типичния градски човек. Този факт, съчетан с философията на неговото мислене, насочват погледа му предимно към нещата в големия град, които хората обикновено не виждат или смятат за недостатъчно важни, за да ги отбележат в съзнанието си. Входът е свободен.

18 ч., Исторически музей, Зала „Съединение” 
Специално събитие „Музика, любов и вино“ -  вдъхновяваща сетивата творческа вечер, посветена на музиката, любовта и виното. Гост на събитието ще бъде Елена Минчева - докторант в направление „Западноевропейска литература” в ПУ „Паисий Хилендарски”. Тя е подготвила презентация със заглавие: „ Дарио Фо и Франка Раме – любовта, която ги превърна в най-поставяния италиански тандем на световна сцена”.

Вечерта включва изпълнения на възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков” – гр. Пловдив. Партньор на събитието е Фирма Бибендум - българска компания, която внася вина от всички най-известни винарски региони в света. Входът е с билети.

18 и 19 ч., площад пред Епископската базилика
Градска игра „Влюбен Пловдив”

19 ч., Дом на културата „Борис Христов“
„МаскАрт“ и „Арт Билет“  с подкрепата на община Пловдив канят на Гала вечер  „Любов и вино в театъра“. Програмата включва две отделни събития с един билет. От 19 часа  започва "За любовта" – театрален спектакъл с участието на Цветана Манева, Лилия Маравиля, Тодор Дърлянов, Петър Антонов, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Боряна Братоева и Петър Дочев, по драматургичните тестове на Яна Борисова. Режисьор е Димитър Коцев – Шошо, сценографията е дело на Елис Вели, а музиката е на Милен Кукошаров.

От 21 часа във фоайето пред залата, група „Меломания“ ще ни пренесе в света на романтиката и любовта с едни от най-любовните и вечни български поп хитове. Концертът ще е придружен от празничен коктейл, с чаша вино за всички, който ще изберат да отпразнуват вечерта с „Любов и вино в театъра“.  Входът е с билети.

 19 ч., Драматичен театър-Пловдив
„Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир – ПРЕМИЕРА; Сценична версия и режисура: Стайко Мурджев; Сценограф и костюми: Никола Налбантов;  Музика:  Петър Дундаков;  Хореография и сценична пластика: Станислав Генадиев и Филип Миланов; Сценична реч и Шекспирово слово:  Сава Драгунчев;  Консултант по жестомимичен език: Тилка Кайрякова; Асистент-режисьор: Николай Йорданов; Участват: Симеон Алексиев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Мариана Йотова, Ивайло Христов, Ивана Папазова, Спартак Панталеев, Елеонора Иванова, Стилиян Стоянов, Константин Еленков, Борис Кръстев, Елена Кабасакалова, Алексей Кожухаров, Мартин Раков, Красимир Василев, Ивана Крумова, Павел Сапунджиев, Стефан Саръивáнов, Златко Шарков, Николай Колев. Входът е с билети. 

19 ч., Галерия "Артистика"
Поезия, графика, песен и вино се събират в изявата на Теодора Богоева и Иван Богоев

19, 20.45 и 22.30 ч., Комеди Клуб Пловдив
Свети Валентин с Петя Кюпова и Ники Банков в Комеди Клуб Пловдив. Смей се с приятели! Комеди Клуб София е създаден през 2015 г. от комедианта и продуцент Иван Кирков, за да популяризира стендъп комедията у нас. Днес в Клуба можеш да гледаш на живо всяка вечер най-добрите български стендъп комедианти. От няколко години, Комеди Клуб отвори врати и в Пловдив.   Входът е с билети.

22 ч., Plovdiv Event Center
За втора поредна година Папи Ханс отбелязва любовта навръх нейния празник с концерт в любимия Пловдив. За да докаже, че Свети Валентин не е просто вечеря на свещи с букет и червен балон, той идва на 14 февруари от 22 ч. в Plovdiv Event Center. Свети Валентин може да бъде нещо повече от клише. Може да бъде повод да викаме с пълно гърло, да пеем заедно и да празнуваме любовта по нашия си начин. Защото ако нещо заслужава да бъде празнувано, то това е тя.

Снимка: Архив