Къде да отидем в сряда в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:42, 23.12.2020

Двама Рошковци, една Коледна звездичка и ненадейно появилата се Баба Рошка в коледна суматоха - да, това вече означава много смях и забавление. Ще успеят ли да се подготвят за Коледа? И как всъщност се готви една Коледа? Ще успее ли звездичката да заблести на върха на коледната елха и кое прави Коледа най-прекрасния празник? Заповядайте в салона на Държавен куклен театър пловдив, за да разберете. С тези думи канят актьорите на представлението "Звездичка за Коледа" от 10.30 и 11.45 ч.Автор и режисьор е Ева Кьосовска, сценограф - Виржиния Петкова, участват Михаела Андонова, Мария Димитрова и Димитър Николов.

Пловдивската опера също ще представи специален концерт от цикъла с подбрани творби на виенските класици Моцарт и Хайдн специлно за празниците. Събитието е днес - 23 декември, от 19 часа в Дома на културата. Музикалните произведения са обединени от темата "Обединени връзки".  В програмата  „Виенска класика 3“ оркестърът на Опера Пловдив под диригентството на маестро Емил Табаков ще изпълни Симфония № 34 и Adagio из Концерт за кларинет и оркестър от Моцарт, както и Хайдн – Симфония № 45 – „Прощална“.

Участниците в програмите ще носят специални, почти незабележими маски. Музикантите също ще свирят с маски. Празничните концерти и спектакли ще се играят при капацитет на публика от 30 % ( до 150 души в залата през ред и през място) и при пълно спазване на всички предписания за комфорт и безопасност на зрителите. Програмата на Опера Пловдив е специално адаптирана, за да гарантира максимално здравето на артистите на сцената – за всички  участници са изработени артистични предпазни маски като част от костюмите, не са включени ансамблови изпълнения на солисти и хор, в балетните спектакли съставът е редуциран, а репетициите се провеждат на малки групи при стриктно спазване на всички предписания и вътрешни правила за безопасност.