Глухи ли са Глухите камъни - проверете на 150 км от Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:39, 12.09.2020

Ако сте изправени пред дилема дали през уикенда да не се потопите в нещо неизвестно, но интересно и мистично, то скалният комплекс Глухите камъни може да се окаже една подходяща дестинация за вас. И макар да не е толкова близо до Пловдив, си заслужава да пропътувате около 150 километра, за да стигнете до тях и да се потопите в прохладата на горите на Източните Родопи.

Пътят до там не е никак труден - от града под тепетата поемате по автомагистрала "Тракия", минавайки покрай село Плодовитово се отклонявате по автомагистрала "Марица". Стигайки до град Любимец, се отклонявате в посока Ивайловград, минавате през село Малко Градище. Следва лек планински път, но природата и зеленото в този период на годината ще ви дадат енергия, за да успеете да стигнете до крайната цел. А тя естествено е отбелязана със съответната обозначителна табела. Има паркинг и път до култовия скален комплекс. Преди да поемете към самия комплекс имате възможност на красиви поляни и отредени места за почивка да отдъхнете или да си организирате пикник, пише TrafficNews.bg.

Скалният комплекс Глухите камъни е едно от онези загадъчни и тайнствени места, които са запазили в себе си следите както на тракийското присъствие, така и на християнството. Преминавайки още през самия главен вход, има специална табела, която описва част от историята на комплекса.



И днес могат да се видят следи от скални гробници, изсичания и ниши, които свидетелстват за бита и вярванията на траките. Откритите остатъци от раннохристиянска църква подкрепят твърденията, че и тук, подобно на други места в Родопите, християните се настаняват в някогашни светилища на езичеството. Църквата е била изградена през V – VІ в. върху най-високата площадка на билото върху основите на тракийско светилище, а използването й е продължило и през Средновековието.


Култово-погребалният тракийски комплекс се състои от четири скални масива с височина от около 40 метра, по които са добре запазени издълбаните в тях ниши. За предназначението им съществуват различни теории като една от най-популярните е, че те са имали ролята на урни за полагане праха на починалите. Според други твърдения трапецовидните ниши са имали за цел да пресъздадат съзвездие от необятния космос и по този начин хората са осъществявали връзката си с Вселената.