Звукът на Далечния изток завладява Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 19:11, 24.10.2019

Проектът на фондация “Метаарт” - “Звукът на Далечния изток” ще пренесе мистична Монголия в центъра на Пловдив на 25 и 26 октомври. В своите три части той ще представи различните лица на тази далечна страна.

В първата част желаещите ще могат да участват в отворена практическа лекция, която ще се ръководи от музикантите от група Violons Barbares. Те ще представят различни техники, типични за world music сцената. Акцентът в лекцията ще е демонстрацията на характерното монголско гърлено пеене. Практическата работилница ще се състои на 25.10 от 17 ч. на ъгъла на улиците “Йоаким Груев” и "Братя Пулиеви".

На 26.10 от 16.30 ч. на сцена "Ядрото" (кв. Капана, заключено между улиците Загреб и Павел Куртевич) Петя Димитрова ще сподели впечатления и преживявания от пътуването си из Монголия. Тя ще представи своята книга “Да обичаш дивото - Монголия”, чрез серия от снимки и видеоматериали.

След кратка пауза, в 20 часа ще започне и концертът на Violons Barbares,  скойто ще бъде сложен и финал на проекта. Заедно с музикантите ще се качат на сцена и участниците от лекцията, провела се през деня.

Violons Barbares (в превод от френски - "варварски цигулки") е група, базирана в Страсбург. Бандата е съградена от българин, монголец и французин. Свирейки на най-големите етно фестивали в света, те изпълняват своите изобретателни авторски песни и обработки от българския и монголския фолклор. Силно ценени в цяла Европа, те получават позитивните коментари на критиците.

Петя Димитрова  е пътешественик, писател, етнолог. Съвсем скоро на пазара ще се появи книгата на Петя „Да обичаш дивото - Монголия”. В нея тя разказва за дългото си пътуване през Сибир до Иркутск с влак, а след това до Монголия с автобус. Обикаля тази страна заедно с четирима свои приятели и й се наслаждава.

Програма: 

25 ОКТОМВРИ: 

17 ч., на ъгъла на ул. „Йоаким Груев”  и ул. „Братя Пулеви”
Музикален клас воден от Violons Barbares. Акцентиране върху монголско гърлено пеене, рок гъдулка и изобретателни перкусионни сетове 

26 ОКТОМВРИ:

16.30 ч., Открита сцена „Ядрото” в Капана
Тематичен разказ от Петя Димитрова за пътуването ѝ из Монголия. Представяне на книгата “ Да обичаш дивото - Монголия”. Представяне на фотографии и разговори с публиката 

20 ч., Открита сцена „Ядрото” в  Капана
Концерт на Violons Barbares