Звездни актьори говорят “за любовта...“ в Plovdiv Event Center

  • от PlovdivTime
  • 15:59, 06.02.2023

Великата Цветана Манева се завръща в родния Пловдив с вълнуващ театрален проект по текстове на Яна Борисова. Спектакълът "за любовта..." ще се играе в Plovdiv Event Center на 8 април в 20 ч. Легендата на българския театър си партнира на сцената с Александра Сърчаджиева, Юлиан Вергов, Боряна Братоева, Петър Антонов, Радена Вълканова, Дарин Ангелов и Яна Борисова. Режисьор е Димитър Коцев-Шошо, а сценографията е дело на Елис Вели. Музиката е дело на пловдивчанина Милен Кукошаров.

Спектакълът "за любовта..." е създаден по драматургични текстове на Яна Борисова, която през последните години е един от най-известните и успешни драматурзи в Европа. Нейни произведения се играят повече от петнадесет години при пълни салони на множество театрални сцени в България и по света, а тя самата многократно е била носител на наградите Икар и Аскеер, както и на различни международни отличия. През 2022 г. Яна Борисова беше номинирана за всички театрални награди и издаде сборник със свои произведения „Яна Борисова/Десет пиеси“. През същата година писателката бе отличена с престижното отличие Жена на годината.

„за любовта...“ е диалог между музиката и думите. На сцената ще се преплетат текстовете на Яна Борисова в изпълнение на известни актьори и театралната музика на маестро Кукошаров. Публиката ще се наслади на необикновената комбинация от личните спомени на авторката, които се редуват с монолози на нейните герои. Една нежна, смешна и покъртителна изповед на няколко души, които ежедневно се борят за правото си на любов и с ужаса от самотата. Героите говорят свободно за чувствата си и успяват в рамките на час и половина да въведат зрителите в налудния си, объркан и хаотичен любовен живот и разсъжденията си за него. Основни теми и опорни точки на тези откровения са: семейството, правото на щастие, човешките дефекти, зависимостите, срамът и най-вече любовта и последствията от нея.

Партньорството на Цветана Манева и Яна Борисова е още преди този проект. Преди години звездната актриса бе част от екипа на спектакъла "Хората от Оз". Яна Борисова заедно с Георги Тошев стоят и зад изключително интересната биография "Тя, Цветана Манева".

В спектакъла се включват и още любимци на публиката. Александра Сърчаджиева, която е част от трупата на Сатиричния театър, плени зрителите с моноспектакъла си "На живо". От сцената разказва пределно откровено за личния си свят. Юлиан Вергов играе в Народния театър и е звезда в изключително успешния проект "Поетите". Боряна Братоева от Пловдивския театър и Петър Антонов си партнират в една от най-новите постановки по пиеса на Яна Борисова - "Място, наречено другаде". Радена Вълканова и Дарин Ангелов са част от трупата на Народния театър.

„Поканих няколко актьори, които аз много харесвам и обичам. Това са изключително талантливи артисти, които, освен че ме респектират, ме вдъхновяват и вълнуват, а това не е лесна работа. В този спектакъл всички те са мои герои от различни пиеси, писани по различно време, по различна причина и в различен контекст. Така авторът за успява да събере своите герои на едно място за да ги изслуша. Това ми се стори прелестна идея. Благодарение на „за любовта“ всички можем да отворим сетивата си за това огромно емоционално море наречено любов… или влюбване. Моята голяма страст, моята голяма тема като автор, която аз винаги ще следвам, а тя винаги ще ми предстои. Любовта е свързана с оцеляването, с вдъхновението от живеенето, с дишането, с радостта, и с концепцията за щастие. Тя е сериозна работа и не е за всеки. Това е може би единствената безпогрешна формула досега, която е спасявала човечеството. Огромна стихия с размери и сила без аналог. Която единствена превръща хората в богове и обратното! И както каза един мой много скъп човек: Никой не може да се изложи, когато става дума за любов“, казва авторката Яна Борисова.

"за любовта..." е продукция на Арт Театър и Контраплан. Билети се продават на билетна каса Маскарт в Дома на културата "Борис Христов" и в мрежата на Eventim.bg, телефон за информация: 0894611188.