Звездната Донка Ангъчева разказва историята си в премиерен филм в Пловдив днес

  • от PlovdivTime
  • 11:20, 12.05.2023

Забележителна история за талантлива пловдивчанка, която омагьосв с таланта си разказва филмът за пианистката Донка Ангъчева „Appassionata”, който ще бъде представен на 12 май от 18.30 часа  в Lucky Дом на киното.

Ангъчева е артист на Bösendorfer, графикът ѝ е натоварен с множество концерти в Швейцария, Австрия и цяла Европа, а името й влиза в новинарските заглавия, когато по време на ковид пандемията, с помощта на най-големите и знакови австрийски институции, организира серия от онлайн концерти от най-бляскавите концерти зали и замъци в Австрия. Инициативата, чийто основен двигател и вдъхновител е Донка Ангъчева, гордо заявява, че „Изкуството продължава да живее“ и в дните на пълен културен застой, качва на сцена най-големите артисти на австрийската класическа музика, дава на публиката изключително преживяване, а на артистите смисъл и поле за изява. Инициативата е повече от успешна и освен чисто творческия успех, събира значителна сума за музикантите, поставени в принудителна работна пауза.

Филмът “Appassionata” представя тази инициатива и основните участници в нея. Той показва и работен процес по записите на последният албума на Донка Ангъчева - "Childhood Memories", който с музика връща детството й и уютната и топла атмосфера на родният Пловдив. Музиката в "Childhood Memories" минава през барок, романтика, съвременна класическа музика, танго нуево до Мориконе, който е представен с темата от сериала “Октопод” – още един жив спомен от детството в България. В албума е включена и композиция за пиано и оркестър на Милен Кокушаров, която той посвещава на приятелката си от детинство и родния Пловдив – Донка Ангъчева.

Албума можете да купите по време на премиерата. Той е достъпен и в стрийминг платформите. За успеха на Донка Ангъчева говори и още един любопитен факт - най-популярното й изпълнение в Spotify, виртуозна интерпретация на Ференц Лист, отдавна премина над два милиона слушания!

Какъв е пътят на талантливото и красиво пловдивско момиче до световните сцени? Кои са хората, които са до нея, какъв е приносът на родината и семейството ѝ. Филмът е много красиво и динамично пътуване, в което виждаме блясъка на Виена, озвучен с виртуозните пиано изпълнения на Донка Ангъчева. В това пътуване тя е майсторски водена от журналиста Георги Тошев, а красивите кадри са дело на топ оператора Борис Пинтев. Монтажист и режисьор на филма е Калояна Климентова.

Донка Ангъчева споделя: „За записите на албумите ми и концертите ми, работя с международни екипи. За филма, реших да поканя изцяло български екип, защото исках да разкажа моето пътуване през погледна на хора, които са родени и живеят в България, но чието творчество също е познато в цял свят. В “Appassionata” се говори на няколко езика, това е светът, в който живеем днес и който заедно споделяме”.

Екипът на филма изследва как успехът на един артист е успех на града и държавата, от която произхожда и чиято култура го е оформила. Как България и Пловдив участват в световния музикален елит,  ще научим от “Appassionata”.

За първи път, филмът беше представен през март месец в едно от най-старите и артистократични кина във Виена - Metro Kinokulturhaus. Елегантната премиера събра на едно място културния елит на Виена и Швейцария.