Звездната Аида Гарифулина открива Opera Open на Античния театър

  • от Димитър Цонев
  • 13:54, 11.03.2024

Световноизвестната оперна дива Аида Гарифулина ще открие тазгодишното издание на фестивала Opera Open на 25 юни от 21 часа на Античния театър. Сопраното е редовен гост-артист в най-престижните оперни театри и концертни зали в света, сред които Кралската опера (Лондон), Ла Скала (Милано), Метрополитен операта (Ню Йорк), Гранд Опера (Париж), Арена ди Верона (Италия) и Залцбургския фестивал. Световната ѝ кариера започва със спечелването на конкурса Опералия на Пласидо Доминго, а талантът и славата ѝ я събират както с оперни звезди като Андреа Бочели, Анна Нетребко, Хуан Диего Флорез и др., така и със звезди на поп сцената и киното като Роби Уилямс на октриването на Олимпиадата в Москва и Мерил Стрийп в наградения с Оскар филм „Флорънс“.

„Пловдив е невероятен с културно-историческото си наследство, но от 2019 имаме надграждане на събитията, които са в нашия град. Чест е да приветствам Опера Оупън с програмата, която прави така, че той да е по-посещаван в активния сезон. Удоволствие е, когато имаме град, пълен не само с пловдивчани, но и с туристи, които се наслаждават на всичко, което може да предложи любимият ни Пловдив, а наред с това и културната програма”, каза по време на пресконференцията за тазгодишния фестивал кметът Костадин Димитров.

Колегата му Пламен Панов, зам.-кмет по култура, отбеляза, че фестивалът предефинира тенденциите в оперното и сценичното изкуство, а всички иновации идват от Държавна опера-Пловдив.

„Държавните културни институти, с които градът ни се гордее, са надминали отдавна националното ниво и бележат нови висоти. В програмата на Opera Opеn има огромно надграждане не само в сравнение с предходната година със световни имена, които ще зарадват гражданите и гостите на Пловдив. Фестивалът е двигател градът наистина да бъде посещаван. 25 000 чужденци са посещавали града по време на форума”, каза още той.

„За 70 години Държавна опера-Пловдив и 10 години Opera Open амбициите ни са да направим Пловдив място за култура. Това, което е слоган и с което се обединяваме т.г. е „Операта е тук!“ Операта е начин на живот, начин на мислене и общуване чрез култура. Метафори, с която правим живота тук в града по-смислен и пълен с оптимизъм.  Предстои и голяма гала за 70 години от създаването на Операта  – на 16 юни на пл. „Централен” с концерт на открито. 2 часа градът ще е музика, със специалното участие на Васко Василев.  Надяват се този концерт да се превърне в традиция”, каза и творческият директор на операта Нина Найденова. Тя разкри, че за събитието ще бъде подготвена голяма сцена и звук, съизмерими с откриването на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

Настоящият директор Диан Чобанов пък определи фестивала като стъпка, която позиционира Пловдив на европейската културна карта. Допълни, че подготвят меморандум с Летище Пловдив за сътрудничество. 

Тазгодишното издание на фестивала отново ще мине под знака на 70-годишнината от създаването на Държавна опера-Пловдив  и ще предложи силно международно съдържание и жанрово разнообразие. Съвременната визия и високото професионално ниво на спектаклите със солисти, оркестър, хор и балет на Опера Пловдив в съчетание с уникалните дадености на Античния театър привличат все повече чуждестранна публика и развиват международен оперен туризъм.

Основен акцент в програмата на Opera Open ще бъдат две премиерни продукции с участието на международни артисти – операта „Кармен“ от Бизе и балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

След като постави рекорд за най-много зрители на оперен спектакъл на Античния театър през 2015 г., „Кармен“ се завръща на древната открита сцена с премиерна продукция на режисьора Урсула Хорнер. В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският баритон Даниел Мирослав с участия в престижните оперни фестивали във Флоренция и Глиндеборн, Англия.

Балетната трупа с  оркестъра на Операта подготвят премиера на „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев на 12 юли и 4 септември. Спектaкълът се поставя от Валентина Турку и нейния екип от Театър Марибор (Словения). Изтъкнатият артист е автор на хореографията на над 130 балети, оперни и театрални продукции и е носител на десетки престижни европейски награди. Стилът ѝ, усъвършенстван в школата на легендарния Морис Бежар, поставя нов стандарт в качеството и изразителността на съвременния класически балет.

Опера Пловдив ще отбележи 100 години от смъртта на Пучини с „Турандот“ с участието на тенора Хачатур Бадалян, аплодиран на Арена Ди Верона и на сцените на оперните театри в Палермо, Катания, Каляри, Венеция, Варшава, Ванкувър и Болшой театър в Москва, Мариински театър в Санкт Петербург и др. Партнират му солистите на Опера Пловдив Таня Иванова и Евгения Ралчева.

След 5-годишно отсъствие на едно от най-емблематичните и обичани от публиката оперни заглавия на Античния театър – „Аида“, се завръща с надградена сценографска атмосфера от видео артиста Петко Танчев и хореография от Мариана Крънчева на 20 юли и 30 август.

Почитателите на Верди ще се насладят и на спектакъла „Viva Verdi” с избрани сцени от най-известните опери на италианския композитор на 3 юли.

През август програмата на Opera Open е насочена към почитателите на оперетата и мюзикъла. Сред заглавията в програмата са „Исус Христос Суперзвезда“ от Андрю Лойд Уебър на 21 август и спектакъла „Viva L’Opereta”,” Viva L’Opera” с гост-солисти от европейски оперетни театри на 24 август.

В годината на Райна Кабаиванска фестивалът завършва с Гала в нейна чест на 15 септември с участието на звездите на нейните международни майсторски класове, които вече градят успешна кариера.

По традиция форумът е част от Фестивалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и сред акцентите в културната политика на община Пловдив.

„Операта е тук!“ е слоганът, който обединява честванията за 70-годишнината на Държавна опера- Пловдив и фестивала Opera Open през 2024 г. 

Билетите за Opera Open вече са в продажба в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg. Само до 7 април най-ревностните почитатели могат да се възползват от ранна промоция - отстъпка от 50 % за билетите от ценови категории  за цените от 50, 60, 70, 80 лв в централните сектори с промоционален код Early онлайн на eventim.bg и на билетните каси. Традиционно ще бъдат налични и промоционални пакети и карти.