Звезда на Венецианското биенале открива One Dance Week в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:40, 19.05.2023

Ирландската сензация Уна Дохърти, наградена от Венецианското биенале със „Сребърен лъв” през 2021 г., гостува в Пловдив с новата си творба „Navy Blue” за откриването на фестивала One dance Week на 19 май от 19.30 ч. в Дома на културата „Борис Христов”.  Спектакълът, ко-продукция на Big Pulse Dance Alliance, включва оригинална музика от Jamie xx и Сергей Рахманинов.

Уна Дохърти използва своя суров реализъм, за да въплъти пред публиката низ от емоционални състояния и екзистенциални въпроси. Нейното хореографско огледало отразява живота като предначертана тленност, танцът – като рожба на чувствата, човека – като малка точка в бездънната шир на вселената. В спектакъла NAVY BLUE може да плавате по повърхността, но може и да потънете.

Дузина танцьори в работнически униформи се движат под музиката на Рахманинов и на Jamie xx, минавайки през различни настроения – тревога, болка, отчуждение, копнеж, решителност, ентусиазъм. Обгръща ги тъмната доба на нощта или самият подтискащ безкрай на вселената, която прави всички нас нищожни и мимолетни. Мрачна синева, но с лъч надежда. Подтискащ алгоритъм на незначителността, но с възможност за бягство.

Грациозното и деликатно начало на спектакъла е като лазурната вода преди дълбокото, а участието на Дохърти с откровен драматургичен монолог връхлита като студен душ. Какъв е смисълът на танца? Какъв е смисълът на всичко изобщо? Имат ли значение действията и думите ни, щом животът, както го измерваме и възприемаме, е само прашинка от величието на космоса? Дохърти задава големите въпроси на съществуването, а отговорите са в самите нас – повече заедно, отколкото поотделно.

Обявена за звезда на съвременната танцова сцена с първите си солови спектакли за бруталната красота на Белфаст, работническата експлоатация, сексуалността и религията, Уна Дохърти достига най-големите сцени в света с трудните теми, а през 2021-а печели престижния Сребърен лъв за най-добър млад артист на Венецианското биенале за танц. NAVY BLUE е нейната нова и най-мащабна творба.

УНА ДОХЪРТИ

Специфичната и въздействаща хореография на Уна Дохърти предизвиква международно внимание, печелейки и множество награди, възторжени рецензии и престижни артистични възможности и в страната, и в чужбина. Тя създава интензивни, завладяващи творби, които апелират за обществена промяна. Уна изгражда спектър от артистични взаимодействия на местно и международно ниво, включително с известния музикант Jamie XX в I don’t know (2019) и хип-хоп дуета The Rubberbandits (2017-2019). Спектаклите на Дохърти са отличени с множество награди. Със солото HOPE HUNT AND THE ASCENSION INTO LAZARUS (2015) тя печели наградата за най-добър изпълнител на Tiger Dublin Fringe Festival през 2016-а, както и приза Total Theatre Dance Award на фестивала Edinburgh Fringe през 2017-а. През същата година тя печели първите награди във вота на публиката и на журито на Reconnaissance Grenoble.

Уна Дохърти е избрана за един от 10-те най-добри ирландски артисти за 2017-а от Irish Times. През същата година Уна създава своята първа групова творба – HARD TO BE SOFT – A BELFAST PRAYER, която в последствие е избрана за №1 в Обединеното кралство от в.“Гардиън“ за 2019-а година. Следващата творба на Дохърти е Lady Magma: The Birth of a Cult (2019), посветена на женската сексуалност. През 2021 Дохърти за първи път си сътрудничи с (La) Horde, колектив начело на Националния балет на Марсилия, Франция.

Уна Дохърти е сред селектираните артисти на Aerowaves 2017, артист на Prime Cut Productions REVEAL и на The MAC Theatre Belfast (2016-2017), асоцииран артист в театър Maison de la Danse в Лион, Франция (2017-2018), асоцииран артист в Центъра по изкуства La Briqueterie във Витри сюр Сен, Франция (2017-2019), както артист-резидент на Дъблинския танцов фестивал (2020-2022).

Уна е наградена от Венецианското биенале със Сребърен лъв през 2021-а година. „Интересите, страстите и изключителните инстинкти на Дохърти никога не са се нагаждали към утвърдения танцов свят. Вдъхновена от клубната култура и „неформалните“ танци, Дохърти усъвършенства майсторството си чрез проби и грешки, а подходът ѝ е нестандартен, креативен, суров и смел. Важното в нейната работа е, че тя достига и говори на много хора, които обикновено не биха дошли в театъра…Тази награда ще напомни на света, че няма един-единствен начин да станеш велик артист. Изкуството се крие във вас и винаги ще излезе навън“, пише за нея Уейн Макгрегър.

Уна Дохърти е родена на 22.05.1986 в Лондон, а през 1996-а се премества в Белфаст, Северна Ирландия. Дохърти учи в колежа “Сейнт Луис” в Белфаст, Лондонското училище за съвременен танц, Университета на Ълстър и консерваторията LABAN в London. Тя завършва бакалавърска степен с отличие и записва следдипломна квалификация по съвременен танц. От 2010-а насам тя изпълнява танцово-театрални представления на международно ниво с различни компании, сред които TRASH (Холандия), Abattoir Fermé (Белгия), Veronika Riz (Италия), Emma Martin/United Fall (Ирландия), Enda Walsh & Landmark Productions (Ирландия).