Зрелищна огнена вечер снощи на 6FEST

  • от Димитър Цонев
  • 10:40, 12.05.2024

Две огнени представления „запалиха“ снощи пространството пред Централна поща в града под тепетата. Заради дъжда от предходния ден, огненият танцов спектакъл на българската трупа Агни Сатя „Кой съм аз...“ беше изигран след представлението на унгарското трио от Firebirds “Flying Embers”. Двете представления бяха изпълнени пред погледите на десетки минувачи, които спираха, за да се насладят на играта с огъня и да аплодират трупите, които организаторите от фестивала за улични изкуства 6Fest осигуряваха.

Пламъците от спектаклите заразяваха и пълзяха по настилките на пл. "Централен", докато артистите въртяха факли с ефектни комбинации във въздуха. И докато унгарските изпълнители залагаха в изпълнението си на зрелище, на овладяването на стихията на огъня и ефектни танци с нея, на пищни пироефекти и майсторско въртене на огнените си инструменти, българските им колеги изпълниха представлението си с повече танци, пластика и ритуалност. При тях огънят беше част от танца, той беше вече овладян и само подчертаваше изпълненията на артистите, които търсеха себе си.

Фестивалът за улични изкуства 6Fest продължава и днес жеяерта пред Централна поща и Военния клуб, както и на сцената на Базар Капана, като предлага отново улични представления и забавление за малки и големи.