„Златната ябълка” се търкулна под тепетата

  • от PlovdivTime
  • 23:10, 10.09.2016

Тиджани Хаддат, министър Николина Ангелкова, директорът на БТА Максим Минчев и кметът Иван Тотев (от ляво надясно) позират с отличието

 

Престижната награда за развитие на туризма и културно-историческото наследство – „Златната ябълка”, се дотъркаля в Пловдив. Отличието се дава ежегодно от Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма – FIJET.

Президентът на FIJET Тиджани Хаддат връчи „Златна ябълката” на кмета на града Иван Тотев снощи на тържествена церемония в Цар-Симеоновата градина

 „До края на годината Пловдив ще премине бройката от 500 000 туристически нощувки.  Няма друга община в България, която да отделя толкова средства за развитие на културата и да развива такива големи проекти със собствения си бюджет, както Пловдив и резултатът идва под формата на това прекрасно отличие“, отбеляза в словото си кметът Тотев.

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че градът е изключително богат в културно-историческо наследство. „Пловдив е един от най-старите живи градове в Европа и е пресечен от много цивилизации. Усилията, които се полагат са видими в резултатите, които се постигат. Само за първите седем месеца от годината Пловдив е посетен от 240 000 туристи, което е ръст от 13%”, допълни тя.  

Според Тиджани Хаддат Пловдив напълно заслужава „Златната ябълка” и честта да бъде Европейска столица на културата през 2019 г. „Градът е пълен с история и култура.

Ние се убедихме и оценяваме приноса на Общината да работи в запазване на културно-историческото наследство за поколенията. По този начин се работи не само за миналото, но и за бъдещето“, подчерта президентът на FIJET.

„Златна ябълка“ има повече от 50 носители от 1970 г. до днес. През 1977 г. отличието е било спечелено от друга забележителност в България – Рилският манастир.