“Златен ритон“ с онлайн издание и безплатни прожекции на всички филми в програмата

  • от PlovdivTime
  • 10:50, 28.11.2020

 Фестивалът за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се проведе и ще представи онлайн и безплатно най-новите филми от 4 до 10 декември 2020 г. Заради пандемията  събитието за първи път ще върви онлайн на сайта на форума. Организаторите за кратко време успяха да пренастроят и променят събитията от присъствени в дигитални, за да се съхрани връзката между публиката и киното. 

В конкурсната програма на 25-ото издание на фестивала са селектирани 12 анимационни и 24 документални филма, произведени както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства в последната година. 

Фестивалът ще бъде открит онлайн на 4 декември от 19 часа с кратка церемония, в която ще бъде представена състезателната програма и показана копродукцията „Берлин. Да прескочиш стената” с режисьор Жан Бержерон, съпродуцент Костадин Бонев и с финансовото участие на Националния филмов център. 

Журито, което ще оценява анимационната и документална програма, е с председател - режисьора Михаил Мелтев и членове: Олга Маркова, кинокритик; Веселина Божилова, журналист; Андрей Цветков, режисьор и Димитър Стоянович, сценарист.

В дните на 25-ото издание на „Златен ритон” са организирани ежедневни онлайн пресконференции, на които екипите на филмите ще се срещнат с водещи кинокритици. Филмите от програмата на фестивала ще бъдат достъпни за гледане безплатно единствено в часовете им за прожекция. По този начин ще се запази усещането за споделено гледане като в киносалон и ще се съхрани, макар и дистанционно, топлият фестивален дух. 

Организатор на Фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” е ИА „Национален филмов център”, с подкрепата на Министерството на културата и Община Пловдив. 

Цялата информация за журито и филмите от конкурсната програма, както и съпътстващата - "Открити хоризонти" е поместена на сайта на фестивала. Всички текущи промени ще бъдат обявявани на страницата Златен ритон във Фейсбук.

Фестивалът по традиция се провежда в Пловдив.