“Златен ключ“ пренесе духа на Франция в Пловдив (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 13:39, 14.07.2020

Шансони, настроение и много талант превзеха южната тераса на Дома на културата за откриването на 17-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” в Пловдив. Поради противоепидемичната обстановка, събитието тази година се провежда на открито. В духа на създадената традиция, водещи на първия концерт бяха Теофана Брадинска, директор на Алианс Франсез в Пловдив, и Владислав Севов.

 

„Всяко зло за добро“, така определи ситуацията Брадинска, която сподели, че традиционните дати на фестивала са се преместили, но пък така той ще съвпадне с Националния празник на Франция, който е днес - 14 юли. Тя изказа огромни благодарности към екипа на Дома на културата „Борис Христов“, на многобройните партньори и спомоществователи.

Сред гостите на откриването бяха генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Eргани, ректорът на Медицински университет – Пловдив проф.д-р Мариана Мурджева, Севдалин Божиков и много приятели и почитатели на френските шансони.

Фестивалът бе открит от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който приветства участниците и гостите от името на кмета Здравко Димитров и благодари на Алианс Франсез България, на основателя на фестивала Бернар Руо, на Теофана Брадинска за всичко, което правят за промотирането на Пловдив във Франция и по света.

„Продължавайте със същия ентусиазъм и упоритост да изпълнявате и тази толкова важна мисия – да възпитавате младите хора в любов към музиката, да разширявате мирогледа им за света и да пренасяте красотата и богатството на френската култура“, каза  Панов.

В откриващата вечер участваха лауреати от предишни години, както и млади певци, току-що изкушени от шансона от школата за таланти „Арт Войс Център“ с ръководител Руми Иванова. Тази година фестивалът привлече и впечатляващи гости - младия звезден дует от Франция Jessandwest – близнаците Джес и Усли, лауреати на суперпопулярното във Франция песенно риалити Graines de talents.

Първата вечер започна традиционно с химна на фестивала Champs Elysees в изпълнение на Jessandwest и пловдивчанката Ивана Муцкова. Цяла група талантливи изпълнители от прочутия вече „Арт Войс център“ на Руми Иванова пяха на френски. Първата песен бе „Последен танц“. Това е хитът, с който нашумя съвременната френска звезда Индила. Песента бе изпълнена 10-годишната Виктория Илиева.

Следващата песен "La vie en rose" –емблема на Едит Пиаф, бе представена с нов аранжимент на Руми Иванова и изпълнена от нейната тринайсетгодишна възпитаничка Аглея Канева. Още една песен – визитка „ La bohème“ на Азнавур, публиката чу в изпълнение на Кристиян Павлов. Позната и награждавана в предишни издания на „Златен ключ“ Надежда Димова изпълни песента на Lara Fabian- "J’y crois encore" и „Pardonne-moi ce caprice d’enfant" - любимата песен на Мирей Матийо. Още едно от дарованията на Арт войс център Ива Ичевска, носителка на дълга поредица конкурсни отличия, както от престижни национални фестивали, така и от конкурси във Франция, Германия, Нидерландия, Великобритания, Русия, Съединените щати изпя песните "Une vie d’amour” и "Je me souviens".

Още една позната на фестивала изпълнителка, която спечели Голямата награда през 2016 година и от тогава гостува на всяко издание - Марина Спасова, изпя 2 любими свои песни - “La vie en rose” на Edith Piaff и „On ira" на Заз.

От няколко издания фестивалът „Златен ключ“ няма конкурсен характер и не се връчват отличия, но в края на първата вечер всички участници бяха удостоени с почетни дипломи, като спомен от участието си в 17-ия „Златен ключ“.

Концертът завърши с изпълнение на гостите от Франция, дуетът Jessandwest., които тази вечер точно в Деня на Бастилията, Национален празник на Франция, ще изнесат гала-рецитал на същото място – южната тераса на ДК „Борис Христов“. Началото отново е в 19 часа при спазване на всички противоепидемични мерки и отстояние от 1.5 метра на столчетата за сядане.