Жюстин Томс разказва история за любовта, войната, загубите и майчинството в нов роман

  • от PlovdivTime
  • 09:55, 09.06.2022

Жюстин Томс ще представи новата си книга „Clair de Lune” на 9 юни от  18 ч. в "Кавички" в Капана.  През последните 10 години авторката работи задълбочено по темата за гоненията над арменците около 1915 г., Европа отпреди, по време и след Втората световна война, идването на социализма в България и лагерите у нас.

В резултат се ражда вълнуващият епос „Clair de Lune”, който чрез развитието на един живот проследява динамиката на историческите процеси в България и Европа през ХХ век.

Книгата разказва историята на Тина - арменка, която като дете бяга от кланетата в Турция в Париж. По-късно се омъжва и заживява в България, която започва да обича. Но идва войната и семейството ѝ е разбито, тя губи децата си, съпруга си, дома си и накрая е отведена в трудов лагер. И там, по силата на обстоятелствата, става майка отново.

Съпричастни към изданието са всички хора – свидетели на епохата, които авторката е интервюирала, за да бъде разказът по-достоверен, дизайнерката Петя Савова, изработила прекрасната корица, Мариана Мелнишка, един от първите читатели на романа, Зорница София, дала насърчение този текст да бъде завършен, издателство „Ерго”.

„Казвам се Жюстин Томс и това не е псевдоним, а истинското ми име. Българка от арменски произход, ако се чудите защо се казвам така. Занимавам се с онлайн медии и онлайн маркетинг от края на 90-те. Преподавам, пиша статии и книги”, представя себе си авторката.

За романа ѝ ще говори поетесата Ина Иванова.

Фотография: Марина Банделюк