Живописта на Василка Монева оживява в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 15.02.2024

Василка Монева гостува с изложба живопис в галерия „Контраст” от 20 февруари. Русенската художничка  е утвърдена се в полето на интериора, натюрморта и интимния пейзаж. Скоро ще станат 20 години от както познавам Василка. Тя е силно емоционален и емпатичен човек. В изкуството си художничката поразява със завидна енергия и жизнерадост, атакуваща смело платното с форми и цвят. Така преди години се появиха експерименталнитеѝ платна с кораби,чиито варианти виждаме и в настоящата експозиция – като своеобразната и непоколебима вяра на художничката в мечтите.

Трудно се представя с няколко изречения работата на Василка Монева. Човек се чуди откъде да започне и кое има превес в живописните ѝ вариации днес. Дали предметността в картините, дали композиционното решение, дали колоритните хармонии или личната интерпретация и чувство…

Василка е от художниците, за които живописта е целият им свят. Художничката е напълно отдадена на тази имагинерна вселена, която подрежда неуморно и с толкова любов години наред. Картините на Василка Монева са чисто ипросто любов.Обект на това вечно чувство саедновременно живата природа, която художничката пресъздава в различнитеѝ аспекти през годините;богатите интериорни решенияс драперии, паравани и манекени, артистично застинали в очакване;натюрмортите ѝ, неуморно подреждани и пренареждани отживото въображение на истински творец. Понякога в градските си пейзажите Василка Монева пресъздаваи човешкото присъствие – схематично, но с живо положени мазки, толкова колкото да допълнят носталгичната атмосферата, която художничката търси.Василка съпреживява настроенията на тихия град, съчувства на самотно изправилите се дърветав безкрайната безлюдна шир, „изгражда“ колоритните си романтични интериори и композиции с късчета застинал живот.