Живописецът Петър Цеков празнува юбилей с изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:17, 27.05.2024
Петър Цеков гостува в галерия "Лабиринт" от 28 май до 11 юни. Живописецът Роден през 1964 г. в Пловдив, художникът ще отбележи своя юбилей с изложба, в която представя избрани творби от живописните си търсения в последните няколко години.

“Работата ми се основава на лични впечатления от места, които съм посетил. Любовта ми към природата е това, което ме провокира да създавам своите картини, да пречупвам и пресъздавам емоции в цветни композиции. Обичам зеленото на гората, синьото на морето и неговите води. Вълнува ме и градската среда, с малките и уютни улички и следите по фасадите, останали от ежедневието. Мечтая и търся хармонията между природата и хората, които превръщам в картини от един измислен свят. Обичам да експериментирам и не се ограничавам в конкретна техника и стил. Водят ме изключително моментни емоции и настроения. Понякога подхождам експресивно с енергични движения на четката и шпатулата, а друг път подходът е спокоен и непринуден, с декоративни акценти. Надявам се, че моите картини предизвикват чувства и емоции, които оставят приятно и ведро настроение у зрителя", казва за творчеството си авторът.

Петър Цеков завършва Националната художествена академия "Николай Павлович" през 1993 г. със специалност "Дърворезба" при проф. Антон Дончев, като в първите години работи в областта на пластиката и преподава изобразително изкуство и текстилен дизайн. В периода 1995-1999 г. творчеството му е насочено към монументалното изкуство по поръчка на частни фирми, рисува. Следва период от няколко години, през които насочва вниманието си към проектиране на интериори за частни домове, офиси и административни сгради. През последните години се посвещава изцяло на живописта, като основни теми в творбите му са природни и градски пейзажи, портрети и натюрморти. Стилът му се определя като абстрактен импресионизъм, други специалисти го определят като модерен импресионист. Картините на автора се отличават с ярки цветове, нанесени на пластове с четка и шпатула.

Предпочитаните материали за работа са маслени бои върху ленено платно. Картините на Петър Цеков са собственост на частни лица и фирми от България, Италия, Швейцария и САЩ.

"Заповядайте на откриването на изложбата на 28 май от 18 ч., когато към удоволствието от визуалното изкуство ще прибавим и красивите изпълнения на цигуларката Аделина Сивкова", канят организаторите.