Женският народен хор „Родна песен” при НЧ „П.Р.Славейков” се завърна със златни медали от международен фестивал

  • от PlovdivTime
  • 15:36, 10.06.2024

Два златни медала, диплом и парични награди спечели Женски народен хор „Родна песен” при читалище „П.Р.Славейков – 1908г.”, Пловдив в престижния Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” в град Свиленград.

„Горди, удовлетворени и щастливи сме от спечелването на златни медали в категория „Певческа група обработен фолклор” и „Солово изпълнение обработен фолклор”Пяхме заедно със състави от цяла България, Турция и Гърция, и отново доказахме таланта и високото ниво на нашия певчески състав. Хорът ни представи достойно не само Пловдив, но и цяла България, печелейки най-високото отличие. Това за пореден път допринесе за утвърждаване и популяризиране на нашето читалище в областта на българския фолклор”, отбеляза читалищният секретар Мария Гулова.

Художественият ръководител на певческата формация Златка Стефанова и соловият изпълнител Лидия Леонидова бяха наградени под бурните аплодисменти на публиката от  акад.-проф. Милчо Василев – дългогодишен ректор на АМТИИ, носител на множество престижни награди, между тях два пъти награда „Пловдив” за музика, почетен знак на Община Пловдив, „Кристална лира” и „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България и множество други отличия.

Пътуването на Женския народен хор „Родна песен” при НЧ „П.Р.Славейков – 1908г.”, се осъществи с финансовата подкрепа на община Пловдив по компонент 2 „Мобилност” и е част от Културния календар на града.