“Жените на Ръба” създават показват „МАСЕСТРИ. Здрав дух – здраво тяло” в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:57, 26.10.2021

Изложба с видео прожекции на група „Жените на Ръба“ - Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска и Надя Генова,  ще бъде показана като част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.   „МАСЕСТРИ. Здрав дух - здраво тяло“ се открива на 29 октомври в 18 ч. в галерия „Ромфея“ и продължава до 8  ноември.  Повторението на пърформансa за откриването е на 5 ноември  от  18 ч.

Заглавието на проекта обединява, но и противопоставя понятията Тяло и Дух. Къде е домът на духа ни и може ли той да бъде поставен в изолация от външни фактори? Творците задават въпроси и търсят пластичните им отговори.

Настоящият проект на „Жените на Ръба“ засяга и интерпретира екзистенциални теми - физическото тяло, духа като воля за действие, и средата, която обитаваме. Движейки се по ръба, по границата на реалното и безкрайното онлайн пространство, те създават собствена интер-акция, приличаща на отражение в криво огледало. Те рефлектират актуалната ситуация и влизат в абсурдни роли с хумор и автоирония.

„Жените на Ръба“ остават в творческа, работна фаза, въпреки "паузата", в която светът попадна, и анализират собствената си екзистенция, рефлектират социалната среда и глобалната обстановка.

Формирана в Пловдив още в началото на бурната 1989-а, работата на група „Ръб” е едно от най-силните и ранни прояви на българското концептуално изкуство от 90-те години.Членове на групата са пловдивските художници Албена Михайлова, Венета Маринова, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Моника Роменска, Надя Генова, Павел Алберт, Румен Жеков.

Инициатор на проекта е Културен институт АМ contemporary, Базел, Щвейцария.