ЖЕНИале“ с акция „Обърнати мостове“ на Венета Маринова и Деляна Георгиева

  • от PlovdivTime
  • 12:26, 12.09.2023

„ЖЕНИале“ е името на новия проект на добре познатите художнички Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова - Бенджи от Жените на Ръб-а“. Първото издание ще се проведе от 15 септември  до 11 ноември в галерия „Ромфея“ и включва три отделни артистични акции. Авторките ще работят в творчески тандем с Деляна Георгиева, Севдалина Кочевска и Елица Рива.

„ЖЕНИале“ е проект на СД „Ромфея-Ватев и с-ие“ и се финансира от община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година. Темата, по която са избрали да работят Венета Маринова, Надя Генова и Албена Михайлова - Бенджи е „АПОТЕМА“. (Понятие от геометрията, с което се бележи разстояние). Чрез него художничките изследват идеята за дистанцията и отстоянието на обекти, състояния и действия от техния източник и как това ги определя или променя, погледнато през призмата на визуалното изкуство и музиката. Чрез използването на различни медии, нещо изключително характерно в работата на авторките през годините - видео, обект, пърформанс, звук и светлина, се формира нова действителност, която чертае пред зрителя различни времеви и пространствени граници.

На 15 септември от 18.00 часа в галерия „Ромфея“ е първата артистична акция по проекта със заглавие „Обърнати мостове“. Освен изложба-арт инсталация на Венета Маринова и Деляна Георгиева, ще се проведе и уъркшоп. Закриването е на 30 септември.

Второто събитие се казва „Отстояние“ и е на Надя Генова и Севдалина Кочевска. Откриването е на 6 октомври от 18 часа. В него авторките разглеждат темата на проекта като Апотема на Времето. Времето - и като измерение, и като форма.

Третата артистична акция е изложбата „Oblivion/Забрава“ на Албена-Бенджи Михайлова и Елица Рива. Представлява изложба-арт инсталация с пърформативни представяния и видео прожекции. Откриването е на 27 октомври от 18 часа в галерия „Ромфея“,  (закриване 11.11.2023). Посветено е на  Райнхард Манц (28.09.1951 -29.12.2022). Подготовката и уъркшопа са от 23.10. до 26.10.23. Съществена част от проект „Oblivion/Забрава“ е творческата работилница с ученици от НГСЕИ в Пловдив.  В артистичната акция ще видим съвместната работа на Албена-Бенджи Михайлова с Елица Рива, пиано /текстове, Владимир Джамбазов, аудио композиции / саундскейп и учениците от Националната гимназия по екранни и сценични изкуства, Пловдив.

Зрители и посетители ще имат възможност да вземат активно участие в трите акции.

Kоментари

коментар
Нели
07:36, 13.09.2023
Отговор

Арт инсталация с пърфомативни представяния??!!