Жени художнички откриват съвместна изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 06.03.2024

Празникът на жената вдъхновява сборна обща изложба в галерия „Аспект” от 6 март от 17 до 19 ч.  В нея свои творби презентират както добре познати художнички на галерията, така и няколко нови имена. Всички те могат да бъдат определени като млади авторки и това е, може би, единственото, което ги обединява, оттам нататък всяка една носи своята ярка индивидуалност и категоричност като творец, всяка създава свой собствен свят в изобразителното изкуство. Оттам дойде и мотото „Женски светове“ – цветни, различни, носещи типично женска чувствителност, но заявена с талант и самочувств

В изложбата участват осем дами -  Ваня Годжелова, ВаняИтинова, Гергана Лалова, Елена Георгиева, Мария Райчева и ЯгмурСтанкулова с живописни платна, Николина Енчева с живопис и рисунки и Натали Итинов със свои ювелирни и пространствени обекти. Пловдивчанките Ваня Годжелова, Ваня Итинова и Натали Итинов са добре познати на публиката на галерия Аспект, включително и със самостоятелни изложби; Мария Райчева и Елена Георгиева също са сред авторите на галерията. Всички те представят нови живописни творби, подготвени специално за тази изложба; единственото изключение е Натали Итинов, която досега познавахме като автор на нетрадиционни обекти, изработени от хартия, а сега ще видим в ново амплоа – като създател на авторски бижута и пластики. Другите три художнички са нови и непознати за нашата публика и докато Гергана Лалова е известно име със свое място в съвременната българска живопис, то за Николина Енчева и Ягмур Станкулова настоящата изложба е възможност да се представят за пръв път пред пловдивчани. В залите на галерията картините на всяка художничка са експонирани самостоятелно, но и преливайки една в друга, като оформените по този начин мини пространства предоставят прекрасна перспектива за възприемане без всички тези силни индивидуалности да си пречат една на друга.

Откриването на изложбата „Женски светове“ ще бъде на 6 март с вернисаж от 17 до 19 часа и ще остане на разположение на публиката до 19 март.