„Зелена граница“, „Чудовище“ и „Учителската стая“ на София Филм Фест в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:41, 18.03.2024

Ленти от Полша, Япония и Германия предлага София филм фест в Пловдив в следващите два дни – 18 март и 19 март. Заглавията, които можем да видим, са носители и номинирани за ред престижни награди, като „Оскар“, „Златна палма“, на фестивалите в Берлин, Венеция и др.

Програмата в понеделник предлага „Зелена граница“ на полската режисьорка Агнешка Холанд. За пореден път тя предлага прочувствена драма от съвремието ни. Тя ни среща с активистката Юлия от Полша, която се опитва да спаси група хора. В коварните и блатисти гори, които обхващат така наречената „зелена граница“ между Беларус и Полша, бежанците от Близкия Изток и Африка, опитващи се да достигнат до Европейския съюз, попадат в капана на геополитическата криза, цинично предизвикана от беларуския диктатор Александър Лукашенко. Филмът е носител на специална награда от фестивала във Венеция. Прожекцията е на 18 март от 18.30 ч.

Програмата във вторник започва с прожекция на японския „Чудовище“ - творба на прочутия японски майстор Корееда, отличена с приза за най-добър сценарий в Кан 2023 и наградата „Queer Palm“, която проследява отношенията между една майка, загрижена за сина си, и училищното му обкръжение. Докато историята се разкрива пред зрителите през погледите на майката, на учителя и на детето, истината за странното поведение на момчето постепенно излиза наяве… Филма можем да гледаме във вторник от 18.30 ч.

Късната прожекция ни пренася в „Учителската стая“ в Германия. Току-що завършила колеж, Клара започва работа в немска гимназия. Скоро тя става любимка на учениците и се гордее с работата си, но не и с полския си произход, който крие от колегите си. Училището има проблем – появява се крадец, което предизвиква подозрения сред учениците и персонала. След като става жертва на злосторника и след като неин ученик от турски произход е несправедливо обвинен в престъплението, Клара е въвлечена в заговор за залавянето на крадеца. Филмът бе номиниран за „Оскар“ за най-добър международен филм и спечели специална награда от фестивала в БерлинLabelEuropaCinemas. Прожекцията е във вторник от 20:45 часа.

София филм фест ще продължи до 31 март с общо над 25 филма. Повече информация за програмата и онлайн резервации на kinolucky.com

София Филм фест в Пловдив се провежда със съдействието на община Пловдив.