Имани, LP и Елена Папаризу от “Антик“ са звездите на “Франкофоли“ в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 17:22, 13.03.2023

Звездната френска певица Имани, LP, Елена Папаризу от хитовия гръцки дует "Антик", Метр Гимс, La Caravan Passe, Shouse, DJ Bon Entendeur са част от артистите, които ще видим на първото издание на фестивала "Франкофоли" в Пловдив на 16 и 17 юни на Гребната база.

Имани гастролира за втори път под тепетата след един паметен концерт на Античния театър, който остави меломаните без дъх. Тогава тя вдъхнови публиката с фантастични изпълнения на свои парчета и емблематични песни на световни артисти. 

LP пък гостува в Благоевград, но българската публика се превърна в нейн фен заради уникалния саундтрак на сериала "Дяволското гърло" на Нова тв. Филмът с Владимир Карамазов и Теодора Духовникова направи така, че музиката на певицата да се превърне в хит.

Гръцката певица Елена Папаризу пък едва ли се нуждае от представяне. Тя е едно от най-хитовите лица на балканската музика, която направи световна кариера като част от "Антик".

Организаторите обещават и още изненади за публиката под тепетата.

Програмата ще е пълна с изненади и е насочена към цялото семейство. Включен е образователен модул, в който ще участват изявени деца от всички френски гимназии в цялата страна, които в рамките на фестивалните дни ще дебатират по теми, само и единствено на френски език. Ще има събития за хора в неравностойно положение, както и арт ателиета, Ще бъде представена френската кухня и традицииФренската търговска камара, заедно с РЗК – Пловдив ще покажат на различни места в града френски и български занаяти.

Припомняме, че Les Francofolies /Ле Франкофоли/ - най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика се провежда от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция и се е превърнал в емблема на града. Заради него всяка година там пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България. До момента, в българската сцена на фестивала в Благоевград се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, Джипси кингс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Метр Гимс, Кристоф Уилем и др. , а през 2019г., със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на Франкофоли в Ла Рашел, Франция.

Билетите са на цена от 90 до 130 лева и са в продажба от днес.