“Завещанието“ на писателя Христо Стоянов гостува в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:33, 13.10.2020

Изложба "Завещанието“ с творби от колекцията на писателя Христо Стоянов ще бъде открита на 19 октомври в 18 часа във фоайето на Дома на културата "Борис Христов". Идеята възникна спонтанно по време на разговор между заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и писателя Христо Стоянов, които се запознаха  на откриването на Националните есенни изложби 2020 в Стария град, разказват от отдел "Култура, археология и културно наследство".

Богатата колекция, събирана около три десетилетия от родения в Габрово писател и публицист, е завещана на родния му град през май 2019 година и по този повод се е състояла изложба за официалното представяне на творбите. Това е и причината изложбата да носи името „Завещанието”.

Завещанието на Стоянов включва картини на стари майстори, съвременни автори - не само платна, но и прекрасни графики, рисунки и скулптурни произведения. Някои автори присъстват с цели периоди от тяхното творчество.

В Пловдив, ценителите ще имат възможността и удоволствието да видят творби на Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Максим Бояджиев, Вежди Рашидов, Сули Сеферов, Кирил Божков, Александър Райков, Тома Трифоновски, Николай Ангелов–Гари, Свилен Блажев, Веселин Дамянов–Вес, Юри Буков, Димитър Каратонев, Иван Узунов, Ивайло Мирчев, Вихра Григорова, Владимир Чукич, Иван Димов, Петър Мичев–Педро, Николай Добрев, Валентин Узунов, Христо Христов, Стоян Стоянов-Течи и Стоимен Стоилов.

Дарявайки богатата колекция от картини, Христо Стоянов и неговата съпруга Милена Кирова уточняват, че предпочитат думата „завещавам” пред „дарявам”, затова и официалното представяне на творбите и в Габрово и в Пловдив преминава под този надслов.

Изложбата в Дома на културата се осъществява със съдействието на община Габрово и може да бъде разгледана до 4 ноември.