Започва поредицата „Джаз в квартала“ с Миро Турийски в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:26, 17.10.2022
Поредицата от концерти "Джаз в квартала", част от проекта "Искам нещо да ти разкажа", започва с концерт на Мирослав Турийски  от 20 октомври от 19 ч. в Art club N’Joy.
 
 
Били Тейлър е казал, че: „Джазът е музиката на тялото“ и най-вероятно е прав. Без значение от различните течения джаз, те винаги ни карат да се движим, без дори да го осъзнаваме. В последните години стилът все повече се популяризира и развива в България.
Свикнали сме да виждаме Миро Турийски на сцената още от 1997 година. Концертирал е в повече от двадесет държави на четири континента. Той е пианист, композитор, организатор на концерти и фестивали и преподавател по „Класическо и Поп и джаз изпълнителско изкуство“ в АМТИИ.
 
В първото издание на джаз вечерите Миро ще се включи като изпълнител, заедно с неговите колеги Николай Карагеоргиев, който е китарист и преподавател, и Христо Минчев – контрабасист, а в следващите месеци ще влезе в ролята на организатор и модератор, представяйки на пловдивската публика млади или утвърдени професионални музиканти.
 
„Идеята за "Джаз в квартала" е да се привлекат местни хора – любители на музиката, за да разполагат с място, което им е под ръка. По време на поредицата ще се опитам да представя различни музиканти и стилове, предимно пловдивски джаз артисти, но бих поканил гости и от други градове. В първото събитие сме заложили на много интересни музиканти, които свирят не по-зле и други стилове, влагат тези си умения в музикалната си палитра и съм сигурен, че ще зарадват публиката“, споделя Миро Турийски. Според него джазът е начин на мислене и музициране, дори начин на живот. Джазът се е зародил именно в клубните пространства, не е за широка употреба и трябва да се подхожда балансирано, за да е едновременно интелигентен и слушаем.
 
„Интеракцията между изпълнители и публика е много важна. Тя присъства в джаза, тъй като той е импровизационен. Това няма как да се случи по същия начин на голяма концертна сцена, където изпълнителите са отделени от зрителите. А и няма как цял музикален жанр да вирее с два-три фестивала годишно. Затова какъв по-добър начин джазът да живее, от това да присъства в квартала ти? Да е достъпен, разпознаваем и подканващ“, допълва Миро Турийски.
 
Проектът „Искам нещо да ти разкажа“ е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.