Започва кандидатстването по проекта “Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“

  • от PlovdivTime
  • 13:08, 28.06.2022

Община Пловдив чрез отдел „Култура, археология и културно наследство" обявява сесия за набиране на проекти за „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания" по Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата. Всяка година срокът за подаване на пакета документи е от 1 до 15 юли.

Формулярите за кандидатстване са публикувани целогодишно и могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Пловдив  http://www.plovdiv.bg, в раздел „Култура", в публикацията „Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив", К4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания".

Финансирането е в размер на до 800 лева за стихосбирка и до 3500 лв. за белетристична творба. По този компонент се финансират разходи за авторски хонорари, редакторска и коректорска дейност, дизайн.

По този компонент се финансира подготовката до етап „електронна книга в PDF" на творби в област: художествена литература (стихосбирка, сборник разкази, роман, драматургия, книга за деца), литературна критика, литературна история, литературоведско изследване, монография, литературна анкета; историческа литература; краезнание; изкуствознание; културология; други (вече издавани  творби, важни за Пловдив) по реда и условията на чл.31 до чл.36 от Наредбата.

 Могат да кандидатстват издателства, които представят пловдивски писатели или важни за града издания.

 Документи за финансиране ще се приемат от 1 до 15 юли 2022г. в деловодството на Община Пловдив на адрес пл. „Стефан Стамболов" №1 с кореспондент отдел „Култура, археология и културно наследство" за Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания".

Документи се приемат и по електронен път на адрес: [email protected], подписани с електронен подпис на кандидатстващото за финансиране юридическо лице.

Припомняме, че през изминалата 2021 г. по Компонент 4 бяха финансирани 7 книги: „Пловдивска театрална хроника" на „Издателство Жанет 45" ООД, „Социалистическият реализъм и българското изкуство" на Светлана Куюмджиева, Институт за изследване на изкуствата – БАН, „Недко Итинов - магия в багри" на Мариана Итинова, „Колор принт БГ" ЕООД, „Наръчник на щастливия землянин" на Николай Илчевски, „Алитеа" ЕООД, „Обрат-но в себе си" на Екатерина Костова, „Издателство Жанет 45" ООД, „Сюжети от архивите" на Недялка Петрова, ЕТ „Издателство Летера –НФ", „Мопсът на Вазов" на Владислав Христов,  „Издателство ЕРГО" ЕООД.