Занаятчиите си върнаха чаршията

  • от PlovdivTime
  • 10:33, 23.09.2016

Майсторите на Пловдив си върнаха за три дни историческото местопребивание на техните занаяти – ул. „Райко Даскалов“. Допреди стотина години на тогавашната Узун чаршия са били разположени работилниците и дюкяните на водещите гилдии в европейската столица на културата.

Главната улица окупираха истински дърворезбари, ножари, килимари, звънчари, тъкачи, бижутери, стъклописци, кошничари, хлебари и сладкари. Представени са също и занаятите – гравиране върху кожа, изработване на художествена керамика, кукли от текстил, металопластика и други. Те предлагат истински творби, създадени от техните ръце. Специално майсторство състезание провеждат шестима грънчари от страната.

Есенният панаир на занаятите започна с тържествено шествие от Стария град до площад „Римски стадион“. Всички участници в парада се бяха пременили с народни носии. Шествието предвождаха зам.-кметът по културата на Пловдив Амелия Гешева и председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева и директорът на Общинския институт "Старинен Пловдив" Минко Кафтански.

„От 2012 г. насам Панаирът на занаятите се развива с пълна сила и Пловдив вече се наложи като занаятчийската столица на България. Надявам се енергията ни да избухне с пълна сила и през 2019 г. да стане и Европейска занаятчийска столица, заяви на откриването Амелия Гешева.