Вълчан Петров е носител на Наградата на кмета на годишната изложба на ДПХ (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 09:00, 03.12.2021

Големият пловдивски живописец Вълчан Петров е тазгодишният носител на наградата на кмета, която се връчва на автор под тепетата по време на откриването на годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници. Той бе отличен за втори път след 2015 г. и получи приза си от Здравко Димитров в галерия "2019". В изложбата, която бе открита от Зико и председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева, са представени 116 творби от 84 автори.

Сред гостите на събитието в изложбената зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32 бяха почетния консул на Чехия в Пловдив д-р Иван Соколов, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, пловдивски творци от различни поколения, приятели, ценители и колекционери, дошли да преживеят една магична вечер с изкуството в навечерието на празниците. По-късно към тях се присъедини и Генералния консул на Турция. Вернисажът започна в 17 часа и продължи до 19 часа при спазване на всички противоепидемични мерки и представяне на „зелен сертификат“.

Освен Вълчан Петров по време на изложбата бяха отличени още пловдивски творци - Лидия Симеонова бе определена за тазгодишната носителка на наградата за “Живопис”. В раздел “Графика” бе отличена Антония Маринова - Crazy. В категория “Скулптура” за носител на наградата бе избран Живко Спасов, а  призът „Млад автор“ отиде при Мирослав Арабаджиев. Всички наградени получиха грамота и парична премия в размер на 500 лева.

През 2017 г. общинските съветници гласуваха с пълно единодушие званието „Почетен гражданин на Пловдив” на известния български художник, заради неговите постижения в областта на българското изобразително изкуството и по случай неговата 70-та годишнина. Маестро Вълчан Петров получи званието „Почетен гражданин на Пловдив“ на церемония, която се състоя по време на откриването на годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници в същата година.

„Особено ми е приятно да сме заедно тук. Искам да ви уверя, че Пловдив се гордее с вас – пловдивските художници. Поздравявам ви за постиженията, които виждам тук, и ви уверявам, че в което и кътче в България и извън нея да отидем и кажем, че сме от Пловдив, винаги в отговор чуваме: “Имате прекрасни художници”. И ние много се гордеем. Макар че годините са трудни и дори ни е трудно да общуваме за съжаление, аз ви пожелавам още много творчески успехи, здраве за вас и вашите семейства и да се виждаме по-често през следващата година", каза кметът Здравко Димитров.

Годишната изложба на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 г. Тя ще продължи един месец и е с вход свободен за посетителите при спазване на всички действащи в момента противоепидемични мерки.