За девети път: Plovdiv Jazz Fest събира прочути музиканти под тепетата

  • от PlovdivTime
  • 15:57, 12.10.2023

Plovdiv Jazz Fest тази година отново събира прочути музиканти. Фестивалът, който ще се проведе от 27 до 29 октомври, е очаквано събитие от ценителите на джаза. Деветото издание ще продължи три поредни вечери в Дом на културата „Борис Христов“.

„Ще видите и ще чуете един камерен фестивал. Ще бъдем много обрани откъм присъствие на големи групи на сцената. Ще бъдат основно дуети. Дори ще си позволим един соло концерт на китара“, разказва Мирослава Кацарова, създател на Plovdiv Jazz Fest.

Фестивала ще открие американският китарист Джулиан Лаж, който ще свири заедно с перуанския басист Хорхе Родер. За изявата на дуото Кацарова посочва, че ще чуем „много фина, мечтателна, вглъбена музика“. Във втората фестивална вечер са концертите на Волфганг Мутшпил и Шико Пинейро. Австрийският китарист ще представи солова програма, а Пинейро пристига в България със своя квартет. Мирослава Кацарова определя бразилеца като „много атрактивен джаз артист“, като „човек, който е роден за сцена“. Тя има лични впечатления от него, тъй като миналата година е имала възможност да го слуша на панаира в Бремен Jazzahead.

Третата вечер на Plovdiv Jazz Fest ще има във фокуса си пианото. За първи път в България ще гостува виртуозната италианска пианистка и певица Франческа Тандои, чието име набира все по-голяма популярност на съвременната джаз сцена. Фестивалът ще завърши с концерт на Джоуи Калдерацо трио и техния специален гост – саксофониста Мигел Зенон. Калдерацо е добре познат на българската публика от участието си в Бранфорд Марсалис квартет. За пианиста Мирослава Кацарова разказва, че е безкомпромисен по отношение на музиката и че за него е важно всичко да бъде изпипано до най-малкия детайл. Саксофонистът от Пуерто Рико Мигел Зенон е един от най-уважаваните артисти в джаза. По-рано тази година той беше избран от Асоциацията на джаз журналистите в САЩ за „Композитор на годината“.

 Девето издание на феста ще започне на 27 октомври с връчването на Голямата награда на Plovdiv Jazz Fest. Тази година тя е отредена за Веселин Веселинов – Еко – „едно момче, което никога не пораства, българският джазов Питър Пан“ (по думите на Мирослава Кацарова). На 19 октомври Еко ще навърши 60 г., а няколко дни след това ще му бъде връчено и признанието от Plovdiv Jazz Fest. Басистът ще се изяви на сцената на фестивала със своя дуетен партньор от Das Weltschmerz Duett – пианиста Милен Кукошаров, а специален гост ще бъде Мартин Ташев. Ден преди същинското начало на Plovdiv Jazz Fest в Радио Пловдив ще се проведе концерт на Димитър Бодуров трио, част от съпътстващата програма на фестивала.