За Деня на мира: Художници рисуват гълъб в Малката базилика на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:10, 21.09.2022

Общински институт „Старинен Пловдив“ ще отбележи Световния ден на мира - 21 септември, с тематична изложба, която носи заглавието „Художници рисуват гълъб“. Откриването е на 18 септември в Mалката базилика. Със свои произведения ще се представят десет автори: Кристина Кутлова, Магдалена Колева, Мария Иванова, Милена Миланова - Паунова, Надежда Антова, Петър Велинов, Петя Анастасова, Ралица Делова, Стоян Стоянов - Комитски и Грагат Айрапетян- Грант. Творбите, посветени на символа на мира – гълъба, са изпълнени с различни техники - живопис, пластика, мозайка, скрап арт и фотография. В изложбата са включени и картини от фонда на ОИ „Старинен Пловдив“.

Изложбата в Mалката базилика може да бъде разгледана до 3 октомври, от 9.30 до 18.00 часа. Входът е свободен в деня на откриването. 

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Международния ден на мира, известен неофициално като Световен ден на мира. Той е отпразнуван за първи път през 1981 г., обявен е от ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир, а датата 21 септември официално е приета през 2001 г. с решение на Общото събрание на ООН за ден на глобално прекратяване на огъня във всички точки на света. 

Белият гълъб като един от най-известните символи на мира произхожда от ранното християнство като символ на благост, кротост и на Светия дух и се превръща в символ на застъпничеството на мира около 1917 година. Белият гълъб, нарисуван от Пикасо, става символ на Мирната конференция в Париж през 1949 година, а в думите му „Аз избирам живота пред смъртта, мира пред войната“ силно резонира пацифистката идея.