Юлиaн Вергов, Иван Радоев и Моню Монев поднасят „Кафе с претенция“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:18, 10.01.2023

Юлиан Вергов, Иван Радоев и Моню Монев разказват забавната история за провалената „свалка“ на трима типични представители на легендарната бохема на София през 60-те. Комедията „Кафе с претенция” на Георги Марков от афиша на театър "Българска армия" гостува на 12 февруари в Дом на културата „Борис Христов“ от 19 ч.  Комичният сюжет  ни пренася в София през 1966 г. в апартамента на Милчо (Юлиан Вергов) – 43-годишен началник на рекламно бюро. Намираме го там заедно с авера му – 43-годишния Милко (Иван Радоев). Тече трескава подготовка в очакване на две дами, заговорени случайно през деня, на кафе по "Раковска" ... Напътствията на доста по-опитния в свалките Милчо почти вдъхват кураж на Милко, който макар и архитект е довел кариерата си до заветната длъжност "завеждащ техническата документация на службата", а по отношение на жените е крайно неопитен.

В кулминацията на подготовката, в апартамента пристига, неканен и третият им приятел – 43-годишният Минко (Моню Монев), научен сътрудник по старобългарски. Неговото съкровено желание е да избяга от "семейния уют", в чиито окови скоро е попаднал и да пийне с приятелите. Тази вечер и нейната неочаквана развръзка пораждат куп нелепи и смешни ситуации. Една, на пръв поглед, непретенциозна среща, напомпана с много претенция.

"Кафе с претенция" не е първоначалното заглавие на Георги Марков. За пръв път комедията е отпечатана през 1965 година в издание на Комитета за култура като "Ние котараците" – заглавие, под което е и първата постановка на пиесата в театър "Трудов фронт". Интересно е, че дори тази безобидна комедия, предизвиква много коментари и противоречиви оценки. Някои съвременници на епохата, виждат себе си в образите на героите, за които емблематичните по онова време заведения – кафето на "Кристал", "Прага", "Астория", са не само места за срещи, а и сцена за лична изява пред дамите от градския елит.

Билети за комедията „Кафе с претенция“ в Пловдив се продават онлайн на eventim.bg и grabo.bg, каса МаскАрт в Дом на културата и касите на Ивентим.