Юли Шумаров представя “Юлиански календар“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:55, 02.03.2024

Юли Шумарев открива изложба живопис„Юлиански календар“ на 5 март от 18 часа в галерия „Възраждане”. Авторът е изключително интересна личност - наред с таланта си да рисува, той умее и да разказва добре. 

„Тръгнал от иконата, минал през наивизма, авторът си е създал абсолютно личен и оригинален живописен почерк. Иконообразните персонажи са поставени на преден план в много лични взаимоотношения, а светът около тях е стеснен до минимум предмети. Общата атмосфера в картините е интимна и скромна. Всичко това спомага зрителят да се съсредоточи върху лицата и да се справи с тяхната особена магичност и иносказателност. Обикновено, в творбите, образите са два и зрителят несъзнателно се оказва третия такъв, усетил тънката нишка на емпатия, обвила сетивата му”, казва за изложбата галеристът Красимира Алексиева. 

Юли Шумарев е роден на 9 юли в Пловдив. През 1993 г. завършва „Начална педагогика“ в ПУ „Паисий Хилендарски”, със специализация „Изобразително изкуство“, при проф. Бисер Дамянов. Негови картини са притежание на Българския културен център в Париж, ГХГ „Илия Бешков” – гр. Плевен, както и на много частни колекционери в България, Европа, САЩ и Канада. Живее и работи в родния си град. Член е на неформалната група „Art Box 69“. Участвал е няколко пъти в Нощ на музеите и галериите с изложба в култовото заведение ,,Найлона“. През 2022 г.  излиза книгата му с къси разкази "Макгахански блусове и балади" от ИК "Жанет 45".