Йордан Велков показва живописни творби в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:08, 13.02.2024

Младият и многообещаващ художник от Пловдив Йордан Велков ще открие самостоятелна изложба в галерия "Лабиринт" на 13 февруари в 18 ч. Неговият талант е оценен още през годините на следването си в Националната художествена академия,  когато става стипендиант на учредената от Академичния съвет стипендия на името на проф. Андрей Даниел за студенти от специалност "Живопис". След като се дипломира със степен Магистър, в момента Йордан Велков продължава своето развитие като докторант в същата специалност. Носител е на няколко награди, сред които Награда живопис на Българска банка за развитие и Първо място в конкурс "Ротари отваря възможности".

Йордан Велков е вече познат на пловдивската публика. Динамичен и продуктивен, той участва в много общи изложби и проекти, сред които можем да откроим изложбата заедно с Гергана Балабанова в Градска художествена галерия през 2022 г., както и участието му в Националните есенни изложби миналата година - едно несъмнено признание за професионализъм.

През 2023 г. печели двумесечен престой в ателието на НХА в Париж. Изложбата "Фрагменти от Париж" представя именно картините, вдъхновени от града на изкуството. Превърнала се в клише на самата себе си, френската столица може както да даде творчески импулс, така и да обезсърчи художника в сравняването с безбройните майстори овековечили духа ѝ. Йордан Велков с устрема, енергията и свежестта на младостта, притежава безпогрешен усет за времето, в което живеем. Неговата живопис, смесица от абстрактна експресия и точна рисунка, успява да разкрие повече пластове от този богат на история и съвременна динамика град, и да ни отведе отвъд клишето. 

Изложбата може да бъде посетена до 25 февруари.